Godis med melamin plockas bort i Kina
I vissa affärer i Kina har man nu liksom man gjort i flera andra länder tagit bort importgodis från Kina. (Foto: AFP/ Monica M. Davey)


I Kina plockar affärer nu bort godis innehållande melamin från hyllorna. För närvarande har ett trettiotal länder antingen förbjudit eller begränsat införseln av importerade kinesiska produkter som innehåller melamin.

På fredagen kritiserade en kinesisk tjänsteman länder som fortfarande förbjuder kinesisk mjölk och andra mejeriprodukter efter upptäckten av melaminföroreningen under ett WTO -möte i Geneve. Kinesiska myndigheter säger att mjölkpulvret blivit förorenat av en olyckshändelse och att de arbetar för att lösa frågan.

Kinesiska myndigheter säger att inga föroreningar av melamin har hittats sedan den 20 september. De uppmanade alla 153 medlemmarna i WTO att basera importrestriktioner grundat på en vetenskaplig riskuppskattning och att använda sig av globala handelsregler om de inför ett förbud.

Trots Kinas egna protester mot importrestriktioner tog butiker samma dag bort godis av fabrikatet Ahersi från hyllorna på grund av oklara testresultat. Detta är andra sortens mjölkpulvergodis som misstänks innehålla melamin.

Fabrikanten gjorde ett uttalade om att de anlitat ett oberoende laboratorium för att undersöka sina produkter. Testresultaten visar att godiset som tillverkats i Shanghai och Shenzhen är säkert, men fler testresultat är under granskning. Under tiden har företaget beslutat att stoppa försäljningen.

Polisen i Handan, Hebeiprovinsen, har gripit en person som misstänks ligga bakom skandalen. Medier i Kina citerar utredare som menar att denne från september 2007 till augusti 2008 har producerat över 600 ton produkter innehållande melamin som han tjänat över 500 000 yuan på.

Det pågår fortfarande många utredningar om rapporterade melaminförgiftningar mot företaget San Lu i domstolarna. 

Ling, en kvinna vars son druckit mjölk från San Lu sedan födelsen menar att många drabbade familjer fortfarande inte hört något från domstolen efter att de mottagit deras handlingar. Ling kritiserar domstolen för att den försummar sina plikter. 

– Om domstolarna inte vore pressade av myndigheterna, varför har de inte hanterat de här fallen än?

På fredagen rapporterade sjukhuset i Guanghua, Hongkong, att en tioårig pojke fått njursten efter att han druckit mjölk innehållande melamin. Pojken hade druckit tre till fyra 250 ml-förpackningar lågkalorimjölk dagligen de senaste sex åren. Vid undersökningen upptäcktes att han hade två stenar i den högra njuren. 

På fredagen rapporterade Hong Kong Center for Food Safety att alla de 99 prover som gjorts på mjölkprodukter hade klarat kvalitetskontrollerna.

http://en.epochtimes.com/n2/china/new-brand-of-candy-removed-from-shelves-5497.html