God potatis- och purjolökslöksoppa


Dra nytta av de olika grönsakerna som finns tillgängliga året om och gör en god soppa. En härlig soppa med en god arom stimulerar din aptit och fungerar som en bra förrätt eller så kan du servera soppan med fullkornsbröd eller franskbröd som ett utmärkt mellanmål.

Välj sortiment som kompletterar varandra. Mitt val av grönsaker för följande recept är purjolök, potatis och lök. Du kan byta ut purjolöken mot selleri om du önskar; emellertid är det viktigt att ha både en stark och en mild grönsak – därför inkluderade jag potatis.

Den här soppan görs genom att använda en gammal metod som är känd som ”sweating”. ”Sweating” bevarar all smak och gör att man slipper tillsätta buljong eller örter; endast lite salt och peppar räcker om man önskar.

Ingredienser

1 stor eller 2 små purjolökar
2 medelstora potatisar
1 medelstor lök
0.6 dl smör
1/2 L vatten
2.5 dl mjölk
Salt och peppar om det behövs

Gör så här:

Skala av de yttre bladen från purjolöken och skölj stammen väl, försäkra dig om att all jord mellan bladen sköljs bort. Skär dem i 5 cm långa skivor.

Skölj och skala potatis och lök och tärna dem i små bitar.

Ha en tillräckligt stor kastrull redo. Lägg i smör och smält på svag värme. Tillsätt potatis, purjolök och lök. Lägg på locket. Behåll den svaga värmen och rör om då och då. Det är viktigt att inte grönsakerna kokar, då det tar bort smaken. Behåll istället den låga värmen, så smaken bibehålls. Detta är ”sweating”, som beskrevs tidigare. Rör om då och då och tillsätt lite salt och peppar. Fortsätt så i ca 15 minuter.

Tillsätt nu vatten och höj temperaturen tills det börjar sjuda och låt det sedan sjuda i 15 minuter. Tillsätt mjölken och låt det börja sjuda igen. Grönsakerna borde nu vara mjuka. Om de inte är det ännu, låt dem sjuda en liten stund till.

Häll sedan blandningen genom en sil eller blender. Häll sedan tillbaka den i kastrullen och värm upp igen. Häll soppan i skålar och tillsätt en klick crème fraiche och strö kanske lite hackad gräslök över.

Du kommer upptäcka att smaken och konsistensen på den här soppan är härlig och aptitretande. Den är en utmärkt förrätt.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-12/68974.html