GM vill ha 5 miljarder för att sälja Saab


För ungefär fem veckor besökte statssekreterare Jöran Hägglund Detroit och General Motors (GM) med anledning av GM:s svenska dotterbolag Saab och den kris som bilindustrin befinner sig i. Då kunde inte GM presentera en trovärdig affärsplan för att få svenska lånegarantier.

Jöran Hägglund har fortsatt att hålla kontakten med det amerikanska bilföretaget. Svenskarna blev aldrig nöjda med GM :s affärsplan och därför blev det heller aldrig aktuellt med något stöd.

GM har under hösten försökt sälja Saab och nu säger man att innan Saab säljs så vill de att Sveriges regering ger stöd på 5 miljarder, därefter går det att sälja Saab påstår GM.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger i en intervju med Sveriges Radio att den svenska regeringen varit beredd att stötta en ansökan till den Europeiska investeringsbanken. Han menar att bildirektörerna i USA nu har gillrat en fälla.

– Det vill säga, få dem att slippa stora avvecklingskostnader på över 8 miljarder i hopp om att någon annan tar över Saab men det tycker jag inte ska vara de svenska skattebetalarna.

Näringsminister Maud Olofsson var besviken på GM för att företaget inte vågar säga sanningen, att man tar sin hand från Saab. Hon tycker också att GM inte har skött sitt ägande tidigare och att man inte gör det nu heller.