Global uppvärmning riskerar att lägga miljontals hem under vatten
London under vatten vid 2 graders uppvärmning. (Skärmdump: Climate Central)


Inför klimatmötet i Paris den 30 november har flera stora organisationer lämnat rapporter om klimatets framtida inverkan. Enligt en rapport kan platser där miljontals människor bor i dag läggas under vatten.

Climate Central har kommit med en ny rapport där man med hjälp av en videosimulering visar hur det kan komma att se ut i några storstäder om den globala uppvärmningen fortsätter stiga.

Den första bilden visar hur London skulle kunna se ut om temperaturen stiger med två grader. Den andra bilden visar London vid fyra graders temperaturökning.

london tjurNästa bild visar New York vid två grader högre medeltemperatur, då kan man fortfarande se tjuren på Wall Street. Om det blir fyra grader varmare ser man bara en bit av svansen (den nedre bilden).

Enligt Climate Central kan det här snart vara verklighet. Den brittiska väderlekstjänsten är inne på samma linje. På måndagen släppte de en rapport som säger att redan 2015 års medeltemperatur är på väg att bli en grad högre än den högsta man tidigare har uppmätt.

London tjursvansEtt varmare klimat ger stigande havsnivåer, och Climate Central säger att den globala havsnivån redan stigit två decimeter sedan 1880, och att hastigheten accelererar.

Studien visar att en tvågradig temperaturökning skulle kunna lägga 280 miljoner människors nuvarande hem under vatten.

Klimatmötet är det tjugoförsta under FN:s klimatkonvention och kommer att pågå i två veckor mellan den 30 november och 11 december.