Global hungerstrejk vid Kinas konsulat i Göteborg
Deltagarare från Göteborg med omnejd vid den globala hungerstrejk som genomfördes i protest mot Kinas kommunistregims hantering av de mänskliga rättigheterna. Även på andra håll i Sverige hungerstrejkade människor, enskilt eller i grupp.


GÖTEBORG – Den 6 mars var en kall och solig dag i Göteborg. Framför Kinas konsulat på Grönsakstorget hade flera personer samlats för att hungerstrejka i 24 timmar. De deltog i aktionen Global stafetthungerstrejk den 6-7 mars.

Samtidigt som kinesiska medborgare hungerstrejkar i Kina med risk för att bli arresterade och fängslade, visade människorättsförespråkare över hela världen dem sitt aktiva stöd på måndagen. I Göteborg deltog nio personer i hungerstrejken,  som privatpersoner och medlemmar från föreningar såsom Supporting Human Rights In China, Friends of Falun Gong, Amnesty International och Falun Gong-utövare.

Hungerstrejkerna är ett sätt att med hjälp av sina kroppar protestera mot det kinesiska kommunistpartiets ökande förtryck av folket i Kina.

Stödjer Gao Zhisheng

Stefan Eriksson från Lerum som arbetar på kärnkraftverk var en av deltagarna. Precis som de övriga hade han börjat hungerstrejka klockan 02 på natten till måndag, samtidigt med kineserna i Peking. Stefan svarade på frågan om varför han ville hungerstrejka:

– Det är viktigt för att få ut informationen om vad som händer i Kina och vad som händer med advokaten Gao Zhisheng.

Viveka Enoksson från Göteborg sade att hon hungerstrejkade för att stödja Gao Zhisheng som avslöjar de brott som Kinas kommunistparti gör sig skyldiga till.

– Jag vill också avslöja de brotten, sade Viveka bestämt.

En annan hungerstrejkande, Lee Nathansen sade att hon strejkar för att stödja Gao för hans fantastiska mod och samvetsgrannhet och kampen för att Kina som stat skall följa de allmänna etiska och moraliska reglerna för ett samhälle.

Stängd praktik

Gao Zhisheng är en välkänd advokat i Kina som har stöttat många människorättsaktivister, politiska dissidenter, bönder utsatta för förtryck, kristna präster och Falun Gong-utövare. Efter att ha skrivit tre öppna brev till Kinas regering under 2005, med uppmaning att sluta förfölja Falun Gong-utövare har han tvingats att stänga sin praktik. Hans advokatlicens  beslagtogs av myndigheterna och familjens hem har vaktats av polis sedan början på november 2005.

Gao Zhisheng började hungerstrejken den 4 februari och har fått ett alltmer omfattande stöd från hungerstrejkande i många provinser i Kina. Frivilliga från minst 23 provinser har anmält sig för att hungerstrejka. Enligt Gao räcker volontärerna redan till för att hungerstrejken skall pågå i ett år.

Flera rättsaktivister kidnappade

Den sista tiden har påtryckningarna mot advokat Gao trappats upp, antalet poliser som omringar advokat Gaos hem har utökats till ett 100-tal och han har blivit utsatt för godtyckliga arresteringar, hot, och mordförsök. Många personer som besökt honom på kontoret har blivit arresterade. Polisen försöker frysa ut Gao genom inte tillåta någon att hjälpa eller besöka honom. Hans mobiltelefon och hemtelefoner är avstängda.

Enligt kinesiska Epoch Times har kommunistregimens hantlangare nyligen i hemlighet kidnappat flera människorättsadvokater såsom Ouyang Xiaorong, Hu Jia, Yan Zhengxue, Zhao Xin, och advokat Wen Haibo. Var de befinner sig idag vet ingen. Personer som har stöttat hungerstrejkerna som Jiang Meijie, Mo Zhujie, Wang Shuizhen, and Ma Yalian har satts i husarrest.

Den 2 mars sade Gao till Epoch Times:

-– Faktum är att efter den 15 februari i år har myndigheterna försökt ”tippa mig över kanten”.

Orubbliga inför kommunistregimen

Gao Zhisheng och hans familj står okuvade inför kommunistregimens påtryckningar och försök att svälta ut familjen. Den 4 mars sade han sade till Epoch Times: ”

        Jag och min familj har tillräckligt för att klara oss i två år framåt.

Gaos fru tillade:

– Det spelar ingen roll om vi förlorar allt. Vi kan fortfarande arbeta. Vi har inget att vara rädda för.


Gao Zhisheng hungerstrejkar varje lördag och meddelade med beslutsamhet att han skulle delta i den globala hungerstrejken på måndagen.

Den globala hungerstrejken kräver att Kinas kommunistregim:

1. Omedelbart och ovillkorligen frisläpper alla de människor vilka i hemlighet har blivit kidnappade och olagligt häktade, inkluderat Wen Haibo, Ouyang Xiaorong, Ma Wendu, Hu Jia, Yan Zhengxue, Yang Zaixin, and Qi Zhiyong.

2. Omedelbart och ovillkorligen frisläpper alla författare, journalister och politiska dissidenter vilka har fängslats olagligt, inkluderat Hu Shigen, Wang Bingzhang, He Depu, Zheng Enchong, Yang Jianli, Huang Jinqiu, Shi Tao, Zhang Lin, Yang Tianshui, Zheng Yichun, Xu Wanping, Li Zhi, Zhao Yan, Cheng Xiang (även kallad Ching Cheong), Qin Yongmin, Luo Yongzhong, Cai Lujun, Xu Wei, Yang Zili, Jin Haike, Zhang Honghai, Yu Huafeng, Li Minying, Ye Guozhu, Cai Zhuohua, Feng Bingxian, Li Yuanlong.

3. Omedelbart avslutar den olagliga och skändliga förföljelsen av Falun Gong-utövare, som pågått i sju år; Omedelbart och ovillkorligt frisläpper alla människor som olagligt fängslats för sin tro, inkluderat kristna och katoliker; Omedelbart återställer rättigheterna för de MR-advokaterna vilka har berövats rätten att utöva sina yrken. Dessa advokater inkluderar Zheng Enchong, Gao Zhisheng, Guo Guoting, och Yang Zaixin.

Gao Zhishengs tredje öppna brev till Hu Jintao och Wen Jiabao http://www.epochtimes.com/gb/5/12/13/n1151842.htm