Global fråga & svar: ”Vad tycker du om graffiti - är det vandalism eller gatukonst?”


Graffiti ses både som vandalism och gatukonst. Människor uttrycker med hjälp av graffiti sina upplevelser av samhället som vissa uppskattar medan andra ser graffiti som visuell förorening. Det är vad Epoch Times reportrar från Sverige till Spanien upptäckte när de frågade lokalbefolkningen: ” Vad tycker du om graffiti – är det vandalism eller gatukonst?”

Eslöv, Sverige: Alexandra G. De Flink, 56, glasartist: Graffiti är okey och kan vara ett konstverk på en passande plats som är avsedd för den. Men om du gör det utan respekt för andra människors egendom, till exempel på någons hus eller så, är det inte ok och inte rätt.


testing

testing

Lauro de Freitas, Bahia, Brasilien: Anderson Melo Bernardino, 30, affärsinnehavare/lagerchef: Graffiti är en uttrycksform av konst i det offentliga rummet och är kopplat till olika rörelser, som Hip Hop. Det uttrycker den verklighet som alla människor upplever – de missgynnades, slummens människor, förtrycket i det mänskliga livet. Det speglar också verkligheten på gatorna. Den brasilianska graffitin anses som en av världens bästa. Tyvärr är det många människor som inte vet skillnaden mellan graffiti och vandalism. Vandalism förstör allmän egendom, orsakar visuell förorening och används ibland av gäng för att muta in områden genom att skriva på väggar, byggnader och monument.


testing

testing

Buenos Aires, Argentina: Florencia Coronel, 27, designer: Vandalism, vandalism! Det är faktiskt inte konst; den har ingen mening, den har ingen skönhet och den säger en inte något speciellt. Den har inget innehåll; det är som luft – utan mening – och kanske är det en form av våld utan direkt uttalad kommunikation.


testing

testing

Salvador, Bahia, Brasilien: Tatiana Novaes Portela, 37, butikschef: Graffiti är gatukonst när den uttrycker något meningsfullt, vackert och gör oss uppmärksamma på att det finns där; när konstnären prioriterar kvalitet, originalitet i det han vill säga, och vi förstår vad han vill säga. Jag blir förbluffad när jag ser hur fula oanvända smutsiga väggar, i händerna på dessa artister, blir färgglada och attraktiva tillskott i området. Graffiti blir annorlunda när artisten bara klottrar och använder fula ord för att uttrycka sina känslor.


testing

testing

Dubai, Förenade Arabmineraten: Paurav Shah, 22, författare: Jag vet inte varför jag måste välja mellan dem. Det ena utesluter inte det andra. Vandalism kan vara konst. Med detta sagt, om jag var tvungen att kategorisera graffiti, skulle jag välja gatukonst. Eftersom jag själv är mycket intresserad av graffiti och har till och med gjort det, förespråkar jag det. Graffitikonst som tar andan ur en är inte bara bevis på enorm skicklighet utan kan ge en ett mycket starkt budskap och starka känslor. Graffitibilder kommer till av idéer, känslor och ett behov att uttrycka sig. Med andra ord uppfyller graffiti alla kriterier för traditionell konst och är därför i sig själv en kvalificerad konstform. (Foto med tillstånd av Paurav Shah)


testing

testing

Ciudad Puerto Montt, Chile: Maria Paz Vera Ulloa, 28, studerande: För mig är det konst eftersom det finns ett uttryck, ett innehåll bakom varje graffiti, men inom denna uttrycksform finns  de genuina konstnärerna och några som inte alls är det och ytterligare andra som använder gatukonst som en plattform för protester. Ibland är det bara en massa linjer och klotter.


testing

testing

Tunja, Colombia: Felix Alfonso Malaver, 31, säkerhetsvakt: Först och främst är det vandalism. Nyligen målade de graffiti på en vägg som en offentlig protest. Beroende på innehåll, plats och person kan det bli konst.


testing

testing

Lima, Peru: Vanessa Angulo, 14, studerande: Det beror på vilken sorts graffiti det är. Det finns två typer; somliga är vulgära obscena meddelanden som är skadliga för samhället och staden. Så finns det andra som är konstnärliga, det ser vackert ut och är genuin konst. Till exempel i Miraflores finns det ytor som är avsedda för graffiti. Jag har vänner som gör graffiti och ur ett artistiskt perspektiv är jag mycket förtjust i det.


testing

testing

Zaragoza, Spanien: Ana Sinusía, 24, arbetslös: Det beror på. Det finns graffiti som är konst, om många är gjorda på platser där det ser bra ut. Det finns emellertid mycket graffiti som bara förstör landskapet och får staden att se ful ut och det är vandalism.

Översatt från engelska