Global fråga & svar: ”Råder det grannsämja där du bor?”


Runt om i världen blomstrar vänskapen i vissa samhällen, medan andra lever med likgiltighet, och en del lever i en fientlig miljö. Det är vad Epoch Times reportrar från Sverige till Brasilien upptäckte när de frågade lokalbefolkningen:  ”Råder det grannsämja där du bor?”

Ystad, Sverige. Hanna Palm, 23, förskolelärare: Ja absolut finns det vänskap mellan oss grannar. Vi hjälper varandra när det behövs, till exempel med posten, vattning av blommor och stöttar varandra med olika saker och tar en kopp kaffe eller te tillsammans och det är mycket trevligt.


testing

testing

Lima, Peru. Alfonso Torres, 82, tryckeriägare: Det finns gemenskap mellan grannarna – vi diskuterar alltid med varandra och har sociala sammankomster. Det finns också grannar som inte deltar, men de är få. Vi har också olika aktiviteter; vi har bildat en förening, även om den inte är så aktiv som den var tidigare på grund av vår ordförandes sjukdom och vi har inte haft några val. Det hände verkligen mycket mer när organisationen var aktiv, staden har övergett sina parker.


testing

testing

Zaragoza, Spanien. Francisco Lázaro, 81, pensionär: Saker har ändrats, det brukade finnas gemenskap mellan grannarna. På Nyårsafton brukade alla grannar samlas men så är det inte längre. Numera är min relation till grannarna artig – vi hälsar på varandra och det är okay att inte veta personliga saker om varandra.


testing

testing

Buenos Aires, Argentina. Rubén Campos, 44, byggchef: Vänskap mellan grannar existerar inte, men dock en bra stadsdel och det är skillnad. Jag har bott här i 22 år och jag pratar om ett bra grannskap eftersom det finns solidaritet mellan de bosatta, gott uppförande och vänlighet vilket är nödvändigt för att bo tillsammans.


testing

testing

Dubai, Förenade Arabmineraten. Erica Aduh, 22, universitetsstuderande: Bostadsområdena i Dubai har stora möjligheter för grannar att bli vänner och umgås. Där jag bor under vårarna finns det en park i närheten med en swimmingpool där människor har möjlighet att träffas. På min gata med omkring tio, femton hus känner jag faktiskt bara en av mina grannar ordentligt. Jag tycker att människor i Dubai ska göra det till en vana att lära känna sina grannar och utveckla en gemenskap. Vi ska känna att vi kan hälsa på hos någon på gatan för att bara umgås och titta på en film eller laga mat! Vi är inte riktigt där ännu, men jag tycker att det är definitivt möjligt att genomföra det. (Med tillstånd från Erica Aduh) 


testing

testing

Puerto Montt, Chile.Delia X Díaz, 44, försäljningschef: Jag har märkt, med lite sorg faktiskt, att i stället för vänskap finns det en typ av likgiltighet. Det är mer som en formalitet, det som vi skulle kalla för vänskap är broderskap såsom det fanns förr i tiden med omsorg och ett intresse för vad som händer med grannen.


testing

testing

Salvador, Bahia, Brasilien. Iris Cruz dos Santos, 21, barnsköterska: Det finns inga vänner längre, vi lever i en globaliserad värld, i omedelbarheten, i egoismen som härskar bland människor, våldet. I dag är människorna rädslans fångar; de har förlorat respekten, tillgivenheten som var mycket strikt mellan människor.

Översatt från engelska