Global fråga & svar: ”Hur ren är miljön där du bor?”
Radim Hanzlik, 32, inköpschef, Brno, Tjeckien: "Jag bor på landet i närheten av Brno. Jag tycker att miljön har blivit bättre efter revolutionen*. Jag ser färre olagliga utsläpp, mindre betong och mer grönområden. Det kan naturligvis vara bättre men jag antar att vi är på rätt väg i denna fråga. Red anm: 'Sammetsrevolutionen bröt det kommunistiska partiets kontroll över Tjeckoslovakien för 20 år sedan och ersatte den med demokrati."


Skogsbränder, avfall, vattenföroreningar och stinkande djur är några av de miljöproblem lokalbefolkningen nämnde när reportrar från Epoch Times från Laholm till Warsawa ställde frågan  denna vecka till dem: ”Hur ren är miljön där du bor?”

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23808/Radim Hanzlik, 32, inköpschef, Brno, Tjeckien: ”Jag bor på landet i närheten av Brno. Jag tycker att miljön har blivit bättre efter revolutionen*. Jag ser färre olagliga utsläpp, mindre betong och mer grönområden. Det kan naturligvis vara bättre men jag antar att vi är på rätt väg i denna fråga. Red anm: ‘Sammetsrevolutionen bröt det kommunistiska partiets kontroll över Tjeckoslovakien för 20 år sedan och ersatte den med demokrati.”Ina Pedersen, 37, konditor, Laholm, Sverige: ”Den är ganska bra. Avfall och liknande tas det tämligen bra om hand. Det finns inga föroreningar, vad jag vet. Men jag vet ju inget om det som inte syns. Bakom det kan det finnas obehagliga överaskningar av miljögifter. Men det kan jag inte säga någonting om.”Kong Xinni, 16, studert, Singapore: ”Som boende i det ” rena och gröna” landet Singapore, tycker jag att nivån på renheten här är helt acceptabel och definitivt bättre i jämförelse med andra länder. Dock är vissa förorter inte så väl underhållna. Detta kan ses på de smutsiga högarna av skräp och vandaliserade väggar, och kännas på odören. Men i det stora hela är miljön i Singpore över genomsnittet.”Fiorenza Fiore, 41, sekreterare, Cavriglia Italien: ”Miljön är bra och vacker, men många människor har sina egna kycklingar och andra djur, även grönsaker och frukt. I vilket fall som helst är det inte så rent, särskilt när det finns djur som stinker, etc. Dessutom ser jag att det finns människor som har glömt sitt minimala ansvar för miljön och skyddar inte vårt landskap och vår stad. De kastar mycket saker på marken och det är inte bra för oss. I vårt samhälle funderar vi på att organisera människor att städa marken och skapa en renare kultur. Å andra sidan hade vi i Castelnuovo dei Sabbione (en region i Cavriglia) en viktig kolgruva för att producera energi. Många männsikor säger att koldamm från den var dåligt för vår hälsa. Ingen har undersökt det men det är mycket prat om detta. Gruvan försåg våra familjer och vårt folk med arbete. Nu använder de inte denna kol utan andra saker används.”Venelin Zhelev, 30, logistiker, Sofia, Bulgarien: ”På en skala från 1 till 10, med 10 som den renaste, skulle jag säga 3. Enligt mitt tycke är avfallshanteringen det största problemet vi har i Sofia . Fastän de styrande i staden anlitade ytterligare en entreprenör för att göra detta jobb, går förändringen sakta. Vi har fortfarande inte byggt en återvinningsstation och allting transporteras till olika platser i landet. Vad jag vet är den enda återvinningsstationen belägen i Plovdiv – en stad 140 km från Sofia. Ett annat problem som jag ser är det begränsade antalet rekreationsområden i vår huvudstad. De senaste få årens ständiga byggande och totalt ignorerande av stadsplanering har förstört lekplatser och parker som vi alla behöver som invånare i Sofia. Låt oss hoppas att vi i framtiden kommer att bli mer medvetna om miljön och lösa de problem som vi har skapat.”Martin Tinnaty, pensionär, New York, USA: ”Några människor gör rent i staden, men den är inte så ren – inte så smutstig, men inte heller speciellt ren. På några platser när jag ser för mycket skräp, tar jag upp det. Människor brukar inte göra detta, men det skulle vara bra om de gjorde det.”Karl Kiepe, 43, Kassel, Tyskland: ”Det beror på vilket område du jämför med. Jag bor i Kassel och jag tycker att miljön är ren här. Kassel i sig självt är en ”grön stad” med flera ”gröna initiativ” – skyddet av miljön spelar en stor roll här. Det är inte bara inflytandet från Det Gröna Partiet, utan också andra politiska partier gör mycket för att skydda miljön, men Det Gröna Partiet är mycket aktivt.”Johnnya Jansen, 29, rörmokare, Woerden, Holland: ”Jag är ganska nöjd. Woerden är en ren stad i jämförelse men andra städer….. Departementet för vattenförsörjningen till hushållen lägger mycket ansträngningar på att förbättra strandkanterna. De har förstärkt kanterna och har muddrat allt vatten i Woerden. Jag råkar veta detta på grund av mitt fiskande… Vi har många regler, som i mitt jobb, nu måste vi använda mer miljövänligt material med mindre zink i. Det är svårare att arbeta med dessa och de är inte så bra men vi måste använda dem. Vi måste hjälpa naturen. Vi har massor av regler i Holland, men vi åstadkommer mer med regler än om vi litar på människornas frivilliga insatser. Människorna agerar ogenomtänkt. Det fanns en slogan i en kampanj för ett tag sedan: ”En bättre miljö börjar med dig själv” – det slog inte så väl ut, tror jag, men det är sant.”Neville Brown, 64, taxichaufför, Guldkusten, Australien: ”Nåväl, jag kan glatt säga att jag tror att miljön där jag bor är ganska ren, jag bor på 1,25 tunnland. Det är ett hörnhus med ett servitut upprättat mellan mig och min granne. Servitutet har vatten som rinner genom det och det är ett dräneringssystem från kullen. Jag kan se kommunanställda där regelbundet, så gott som varje månad. De tar prover och testar vattnet… Jag måste tyvärr säga att det inte är så överallt på Guldkusten där jag bor. Jag såg nyligen ett område i närheten av Ferry Road, strax utanför Southport. Ett enormt avloppssystem rinner ner där, och luktar ruttet. Kommunen borde kunna göra mycket, mycket mer där.”Pat Graham Kula, över 50, konstruktör, West Kootenays, British Columbia, Kanada: ”Såvida våra skogar inte brinner har vi mycket ren miljö. Jag bor i Arrow Lakes regionen i Kootenays. Det ligger avsides men det är en mycket, mycket vacker del av British Columbia med alla kullar och berg, sjöar och floder. Det är inte så tättbefolkat. Vi har några vattenfrågor, som i huvudsak går tillbaka till var boskapen skall beta på grund av att alla våra vattensystem baseras på ytvattnet. Förutom detta har vi inte luftföroreningar om det inte är skogsbränder, och det har vi många. Vi har mycket blixtar, förmodligen på grund av bergen, och det är vad som startar skogsbränderna. Mycket få har startats av människor för det är fler blixtar än människor här.”Anna Pulka, 25, ekonom, Warsawa, Polen: ”Warsawa är en ganska ren stad. När jag var på semester i Grekland för ett tag sedan, fanns det massor av människor som kastade sina cigaretter på stranden och på trottoaren, vilket är otänkbart i vår stad. Hur som helst, miljön i Warsawa har varit mycket ren de senaste tio åren. Det är svårt att jämföra med hur det var innan.”Eerica Talus, 22, studerande från Finland, på besök i Grekland: ”Grekland är inte så smutsigt som jag trodde innan jag kom hit.”