Global fråga & svar: ”Hur noga är du när du handlar mat?”
Lund, Sverige: Ulrika Karlsson, 39, högskolelärare


Att handla mat medvetet inkluderar att kontrollera utgångsdatum, innehåll, ursprung, kvalitét, och för vissa, tonvikt på att köpa närproducerade produkter. Det är vad Epoch Times reportrar från Sverige till Brasilien upptäckte när de frågade lokalbefolkningen: ”Hur noga är du när du handlar mat?”


Lund, Sverige: Ulrika Karlsson, 39, högskolelärare

Lund, Sverige: Ulrika Karlsson, 39, högskolelärare

Jag är verkligen noga med kött, till exempel är landets ursprung viktigt för mig. Under de senaste åren, har jag blivit mer medveten om vikten av att livsmedel, särskilt kött, bör vara närodlat. När det gäller ingredienserna i andra livsmedelsprodukter är jag inte lika noggrann.


Medellín, Colombia: Diana Restrepo Balbin, 30, finsmakare

Medellín, Colombia: Diana Restrepo Balbin, 30, finsmakare

Jag tittar först på ingredienserna och jag kollar bäst före-datum och så vidare.  På senaste tiden har jag tittat på sockret och vad det består av. Annars köper jag bara vad jag behöver och så är det med det. Jag tycker att det är viktigt att noggrannare granska produktens ursprungsland. Vi lever nu i en värld där pengar går före allt annat, till exempel hälsan i familjen. Jag skulle vilja införa en kultur där jag kan granska vad jag ger min familj, för när jag går till marknaden gör jag det inte enbart för mig utan jag gör det främst för min familj.


Caloundra, Australien: Carolyn Johnstone, 33, mamma/studerande - hälsa & fitness

Caloundra, Australien: Carolyn Johnstone, 33, mamma/studerande – hälsa & fitness

Jag studerar och har precis lärt mig mycket om glutenfri kost, vilket är stenålderskost, så just nu äter jag det. Varje gång jag handlar gör jag det väldigt medvetet, jag köper inte ens några förpackade livsmedel, så jag köper något som växer, som frukt och grönt, och så proteiner och kött. Vi har ingen pasta, inget vete, inget gluten och inga konserveringsmedel. Det är riktigt bra och jag tror att alla förr eller senare förmodligen går över till glutenfri kost, eftersom bearbetade livsmedel uppenbarligen är riktigt dåliga. Det har varit riktigt bra eftersom barnens beteende har förändrats … de är ganska nöjda.


Lima, Peru: Miguel Chavez, 23, redaktör

Lima, Peru: Miguel Chavez, 23, redaktör

Om jag kontrollerar något när jag handlar mat så tittar jag på ingredienserna eller sammansättningen och även ursprungslandet, men för det mesta tittar jag på bäst före-datumet. Jag brukar vara mycket försiktig och jag är en konsument av ekologiska produkter.


Zaragoza, Spanien: Mary Mar Rodriguez, 55, egen företagare

Zaragoza, Spanien: Mary Mar Rodriguez, 55, egen företagare

Jag bryr mig inte så mycket. Det enda som jag är orolig för är om det finns för mycket konserveringsmedel och för mycket socker. Jag är inte den typen som räknar kalorier eller följer andra bantningsdieter. När det gäller livsmedelsingredienser och deras ursprungsland har jag inte tid att oroa mig för det.


Puerto Montt, Chile: Luis Miranda, 33, lastbilschaufför

Puerto Montt, Chile: Luis Miranda, 33, lastbilschaufför

Ja, särskilt när det gäller kött – vare sig det är nötkött, kyckling eller fläsk – måste det vara av inhemskt ursprung och med lokala valmöjligheter. Efter att ha sett ett reportage på tv om en produkt och dess tillverkning (nuggets) är jag särskilt försiktig med vad jag äter.


Buenos Aires, Argentina: Viviana Lorenzano, 44, grafisk designer

Buenos Aires, Argentina: Viviana Lorenzano, 44, grafisk designer

När jag handlar på stormarknaden brukar jag inte titta på innehållet men jag kollar utgångsdatum på produkten. Å andra sidan handlar jag mycket dietlivsmedel, som vanligtvis är mycket selektiva produkter och bra. Jag är mycket intresserad av vad jag äter. Jag bryr mig om min kost.


Förenade Arabmineraten: Zeinab Javadpour, 21, receptionist

Förenade Arabmineraten: Zeinab Javadpour, 21, receptionist

Jag bryr mig faktiskt inte om ursprungslandet utan det som är viktigast är hur maten smakar. Det är ingen skillnad på om det kommer från norr eller söder, väst eller öst…det är bara smaken och kvalitén som är viktigt för mig.


São Paulo, Brasilien: Gildenilson Barbosa dos Santos, 37, vaktmästare

São Paulo, Brasilien: Gildenilson Barbosa dos Santos, 37, vaktmästare

Ja, när jag handlar mat, ser jag ibland till källan och kontrollerar giltighetsdatum, men jag tittar också på kvaliteten. Jag föredrar inhemska produkter, men jag gillar mycket importerade produkter eftersom de är förstklassiga i sin helhet, men vårt Brasilien tillhandahåller också superbra mat med god kvalitet.


Översatt från engelska