Global aktionsdag för Tibet
Petra Lindberg, ordförande i SHRIC, ställer sig bakom kravet på att OS-facklan inte ska föras genom Tibet. (Foto:Privat)


I dag den 31 mars protesteras det över hela världen mot Kinas övergrepp på folket i Tibet, i Global day of action for Tibet. Ett av kraven som framförs av exiltibetaner och sympatisörer är att Tibet undantas från OS-facklans färdväg.

Protester, vakor och bönecermonier planeras världen över.

I Sverige kommer det att ordnas manifestationer i Stockholm och Malmö. Deltagarna uppmanas bära en vit schal, khata, för att visa sin solidaritet med Tibet. Arrangörer är Svenska Tibetkommittén & Tibetan Community in Sweden

Supporting human rights in China stödjer protesterna.

– SHRIC deltar i denna manifestation för att visa vårt stöd för folket i Tibet som i 59 år utsatts för förtryck av den kinesiska regimen. Samtidigt anser vi att det är viktigt att visa att den kinesiska regimens grymma behandling av de fredliga demonstranterna och munkarna inte är acceptabel och att man omedelbart bör släppa alla samvetsfångar, säger organisationens ordförande Petra Lindberg.

Hon anser att OS-facklan inte ska föras genom Tibet. Inte minst med tanke på den senaste tiden våldsamheter och att det framkommit uppgifter om att Kinas styrande underblåst våldsamheterna.

Petra Lindberg är medveten om att Kina aktivt försöker dölja vad som pågår i Tibet, och nu kommer inte längre några journalister in där. På samma sätt ”städar de upp” i övriga Kina inför OS.

– De vill inte att omvärlden ska få se sanningen. Dock fortsätter jag att vara hoppfull och jag tror att allt fler kommer att vakna upp och inse att det inte är moraliskt försvarbart att låta en diktatur som utövar tortyr och våld mot oliktänkande hålla de olympiska spelen.

Petra Lindberg vädjar till svenska politiker och ministrar att föregå med gott exempel och avstå från närvaro vid spelen. Hon tycker att en fullständig bojkott är att rekommendera om människorättssituationen inte förbättras avsevärt i både Kina och Tibet.