Glimtar från publiken i Tammerfors
Nadja Termonen och Ludmila Kyyre tyckte att vissa danser påminde om gamla etniska danser från Ryssland. (Foton: Pirjo Svensson/Epoch Times Sverige)


Nadja Termonen och Ludmila Kyyre kommer från Ryssland, från en stad nära S:t Petersburg, och har bott i Finland i över tio år. De hade fått en folder i handen om Shen Yuns föreställning vilket gav dem inspiration att köpa biljetter.

– Mycket fin föreställning, jag tyckte mycket om den, sade Nadja Termonen som arbetar inom vården.

Ludmila tyckte det var intressant hur man visade vattnets rörelser med sidentyger. En annan favorit var ”Den mongoliska skåldansen” med tekopparna. De påminde henne något om gamla danser i Ryssland.

– Det var också roligt med trummorna, de väcker en ordentligt, skrattar Ludmila och tillägger att danserna från Mongoliet påminner lite om danser hos en folkgrupp som kallas för tartarerna i Ryssland. Likaså de mongoliska dräkterna påminner om gamla dräkter hos etniska folk i Ryssland.

Anneli Pasanen arbetar som sekreterare för Nokia stad. Hon tyckte att showen var helt enkelt fantastisk.

– Danserna var av mycket hög klass och koreografin var professionell. Jag uppskattade den verkligen.

Hon tyckte budskapet med danserna kom fram tydligt, och det var tydligt att det handlar om gammal kinesisk dans. Det var vackert och symboliskt.

– Jag tyckte om ”Den uppstigna lotusblomman”, den med tibetanska munkar. Som jag ser det symboliserade den fred. Budskapet kom tydligt fram. Med hammaren och skäraren på dansarnas kläder (ryggen) ville man visa kommunismens ondska.

Tuulikki Kiuru hade kommit med sin make Markus Kiuru från staden Janakkala, som ligger tio mil från Tammerfors. De ville gärna berätta om sina upplevelser av showen:

– Föreställningen var helt och hållet fantastisk; dansarna, rekvisitan, allt det konstnärliga höll mycket hög kvalitet tyckte både Tuulikki och Markus Kiuru.
 
– Den kinesiska kulturen kom fram sade Tuulikki, och det framkom också att kulturen trycks ner i Kina. Till exempel att Falun Gong förtrycks i Kina.

Markus Kiuru upplvede att föreställningen var mycket trevlig, men också överraskande, som vissa delar av den gamla kulturen och inslagen om förtryck i Kina.

– Det var fint att man visade dans från Tibet och Mongoliet. Det betyder att man stödjer deras kultur. Det skulle också vara bra om fler ungdomar gick för att se föreställningen, säger Tuulikki.

Markus arbetar som företagskonsult och managerutbildare inom ekonomi och Tuulikki är pensionerad sekreterare. Bägge två går precis en kurs som berör värden som sanning och godhet och därför var det extra intressant med budskapet i föreställningen.

– De tre orden från Falun Gong; sanning, godhet och tålamod etsade sig fast i sinnet, säger båda två.

– Det som jag tänkte på är att man ju inte har följt dessa goda värderingar i Kina på många årtionden, vilket man ju borde göra, avslutar Markus Kiuru.


Anneli Pasanen och Pentti Hoikka tyckte att föreställningen var fantastisk.

Anneli Pasanen och Pentti Hoikka tyckte att föreställningen var fantastisk.Tuulikki och Markus Kiuru sade: ”De tre orden från Falun Gong – sanning, godhet och tålamod – etsade sig fast i sinnet.”