Glasstillverkare stoppad efter upptäckt av melamin


Mjölkprodukter med industrikemikalien melamin i dyker upp igen i Kina. Nyligen hittades ämnet i glass i Liaoningprovinsen.

Liaoningprovinsens hälsobyrå publicerade på nätet att höga nivåer av melamin hittats av provinsens departement för kvalitetskontroll i glass som producerats av Liaoning Yachao Food Corporation. Myndigheterna stoppade tillverkningen och beordrade företaget att återkalla sina produkter. Yachao Food utreds nu och nästan sex ton giftigt mjölkpulver konfiskerades.

Melamin är en industrikemikalie som används för tillverkning av plaster och filter samt som flamskydd. Det kan även användas för att blanda ut mjölk för att få den se tjockare och mer proteinrik ut och därmed öka lönsamheten.

När en reporter från Epoch Times ringde Yachao blev svaret att personalen för tillfället inte var på plats. Den anställde som svarade ville inte svara på några frågor om melamin, men sade att ”en liten mängd produkter förstörts”.

– Vi har ingen försäljning för tillfället. Lägg ingen order, vi kommer inte leverera något. Vi kommer inte att svara på några andra frågor, sade den anställde.

Myndighetsföreträdare som frågades ut om den senaste utvecklingen bollade ansvaret vidare.

Stadens byrå för livsmedelssäkerhet sade:

– Glasstillverkning och kvalitetskontroll av mjölkprodukter ligger inte inom vårt ansvarsområde. Du får fråga den provinsiella hälsobyrån.

Chefen för livsmedelssäkerhet på provinsiell nivå sade att de ansvariga ska bestraffas.

– Den verkliga källan till mjölkpulvret och hela den här historien med höga melaminnivåer i mjölkpulvret behöver utredas ytterligare. Efter att allting undersökts kommer de ansvariga att straffas.

Det stora problemet i Kina är svårigheten att hitta de melaminkontaminerade mjölkprodukter.

Efter den ursprungliga skandalen som uppdagades 2008 erkände den kinesiska regimen att sex spädbarn dött och 300 000 blivit sjuka efter att ha druckit mjölk med melamin i. Ett år senare tog några företag den giftiga mjölken som inte förstörts och tjänade bra pengar på att packa om eller omprocessa den.

Enligt en rapport på People’s Net packade Jinqiao Dairy Company i Shaanxi om och sålde över fem ton mjölkpulver med melamin i november 2009. Den ompackade mjölken förseglades och skickades till företagets lager. Det förstördes aldrig.

Kinas officiella medier rapporterade att de två företagen Lekang Corporation och Tiantian Corporation använde 170 ton melaminförgiftat mjölkpulver 2008 för att framställa tre olika mjölkpulverprodukter. Lekang Company blandade ut det giftiga mjölkpulvret med vanligt mjölkpulver och sålde det till godisfabrikanter. Bara 72 ton av pulvret återfanns, vilket innebär att nästan 100 ton av det fortfarande finns på marknaden.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29885/