Glasbitar i matvaror


Just nu äter en tredjedel av svenska folket inte någon kyckling, enligt en opinionsundersökning som TV4 låtit göra. Den 20 mars hittades glasbitar i färsk kyckling och efter det har fler fall påträffats, även i annan mat. Fynd har hittats över hela Sverige och nu även i Finland.

Flest glasbitar har hittats i färsk eller fryst kyckling och värst drabbat är företaget Kronfågel. Larmen om glasbitar i mat fortsätter att komma in och har nu hittats i färdigrätter, korv och frukt. En man som bakat sitt eget matbröd, 6 april, hittade en glasbit i det och när han undersökte mjölpåsen fanns ett hål i botten där glasbiten kan ha stoppats in.

Branschfolk blev oroliga när problemet uppkom eftersom det inte fanns något tydligt samband. Det är olika produkter, olika producenter och livsmedlen kommer från olika länder.

Nervositeten spred sig och nu är Rikskriminalen inkopplad och även den svenska säkerhetspolisen hjälper till. Polis och branschfolk har pratat sig samman och alla vet hur glasfynden ska behandlas, samarbete råder.

Säkerheten i butikerna har höjts. Övervakningskamerorna filmar och butikskontrollanterna har fått extra fokus på att kontrollera att ingen stoppar glasbitar i maten.

Eftersom så många människor oroar sig över glasbitar i maten, vägrar många att äta kyckling. 900 ton har återkallats för att förstöras och brännas.

Henrik Olinder vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är expert på kriskommunikation och han förklarar oron med att dagens människa hela tiden lägger ut sitt förtroende till någon annan, ambulansen ska till exempel komma i tid. Han säger till Kvällsposten:

– Samma sak här – vi har lagt ut vårt förtroende till dem som gör vår mat; det vi köper ska vara säkert från allt, från smitta till främmande föremål. När det inte gör det bryts vårt förtroende.