Glaciärer i västra Kina minskar i utbredning
Glaciärerna i områdena kring floderna Ylil, Zhunger och Yaluxangbu i Kina har krympt med mer än 18 procent. (Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)


Enligt aktuell forskning av institutionen för glaciologi och geokryologi på Kinesiska vetenskapsakademin har glaciärer i västra Kina snabbt minskat i utbredning på grund av den globala uppvärmningen. Institutionen har specialiserat sig på att undersöka omfattning och förändringar i glaciärernas utbredning.

Glaciärerna i områdena kring floderna Ylil, Zhunger och Yaluzangbu har krympt med mer än 18 procent. Glaciärerna på bergen Qilian och Lancang har blivit tio procent mindre.

Institutionen har uppskattat att ett glaciärområde på omkring 20 000 kvadratkilometer i genomsnitt har krympt med ca 7,4 procent de senaste fem åren.

Forskningen har också visat att en glaciär på berget Qilian, med en höjd på 4 400 meter, nu har blivit 20 till 25 meter lägre. En glaciär vid floden Yalong har krympt med omkring 260 meter från flodens ände. Qiyi-glaciären har blivit 19,6 meter lägre de senaste 23 åren och har minskat med mer än 50 meter i utbredning.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-12-30/63410.html