Gitig rök i Moskva kan komma att döda 200 per dag säger rysk vetenskapsman
En rysk kvinna bär ansiktsmask för att skydda sig från giftig rök i centrala Moskva den 9 augusti. Dödligheten i Moskva har nästan fördubblats på grund av rök från skogsbränderna och rekordartad värmebölja med hundratals extra dödsfall varje dag (Foto: Natalia Kolenisova / Getty Images)


En rysk biolog misstänker att giftig rök dödar några hundra människor om dagen i Moskva och jämför med en liknande situation år 2002, rapporterade tidningen Novaja Gazeta på måndagen.

Aleksej Yablokov, medlem av Ryska vetenskapsakademin, sade att vid bränderna 2002 orsakade mossbrändernas rök under en vecka 600 dödsfall i Moskva. Personer som löper störst risk är barn, äldre och patienter med hjärtproblem, sade han.

– Om vi tar hänsyn till de höga temperaturerna i år kan vi göra en gissning att giftig rök i staden från torvmossar dödar omkring 200 personer per dag, sade Yablokov.

Andrey Seltsovky, chef för Moskvas hälsovårdsmyndighet, sade emellertid vid en presskonferens att det dagliga antalet dödsfall i Moskva har fördubblats till i genomsnitt 700 personer och stadens bårhus är nära nog fulla.

Det ryska hälsoministeriet har inte bekräftat dessa siffror.

På måndagen dök det upp smog för första gången i St. Petersburg och i närliggande områden och tros ha blåst in från Moskvaregionen.

Rök från bränder i närheten av huvudstaden har inhöljt Moskva under den senaste veckan och gjort det dagliga livet till en kamp för människorna. Moskvabor har börjat bära respirator och gasmask när de går ut eller vistas i hemmet och tätar fönstren med våta trasor för att hindra smogen att komma in.

De ryska myndigheterna uppskattar officiellt att skogsbränder i hela landet ha orsakat minst 52 dödsfall, förstört tusentals hem och ytterligare tusentals människor är på flykt.

Översatt från engelska:” target=”_blank”>n2/content/view/40679/