Gisslanexpert vill medla London-Iran
Bild tagen av en videoupptagning från den iranska tv kanalen Al Alam. Från vänster: De frihetsberövade britterna, Nathan Thomas Summers och Faye Turney till höger sitter en oidentifierad man. (Foto: AFP/ Al-alam/DSK)


Ryssland vill ha en opartisk granskning av var de 15 britterna befann sig när Iran grep dem. Londonregeringen frustreras av det iranska nyårsfirandet, samtidigt som Terry Waite – själv gisslan i Libanon i fyra år – erbjuder sig att medla.

Det eskalerande ordkriget kring de 15 soldaterna, som greps av Iran i Persiska viken för drygt en vecka sedan, oroar och engagerar världens stormakter. Ryssland föreslår en lösning i form av ”en djupgående granskning av det inträffade, som tar i beaktande konflikten mellan London och Teheran”.

”Om det är som britterna hävdar att de (soldaterna) hade mandat från FN:s säkerhetsråd, anser vi att FN-sekretariatet ska förbereda en oberoende rapport”, skriver Aleksander Jakovenko, biträdande utrikesminister.

Storbritannien säger sig ha bevis, bland annat i form av satellitnavigeringsloggar, för att den brittiska patrullen var på irakiskt vatten. Teheranregimen hävdar lika bestämt att de gjorde intrång i Iran.

Noruz-firande

EU:s utrikesministrar ställer sig vid sitt informella möte i Bremen enigt bakom Storbritannien. I fredags utfärdades en kommuniké som varslar om ”lämpliga åtgärder” mot Iran, utan närmare förklaring till vad åtgärderna kan bestå av. Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallade Irans agerande för kidnappning.

Hans brittiska kollega Margaret Beckett försökte på lördagen låta positiv. Till pressuppbådet i Bremen sade hon att ett formellt svar skickats på Irans diplomatiska meddelande i ämnet.

-Vi har svarat och börjar nu diskussionerna, sade hon, men uttryckte frustration över det utdragna firandet av iranska nyåret, noruz.

-Som ni kanske vet är det helgtider i Iran och det hjälper väl knappast till.

Waite rycker in

Men det befaras att regeringarna har fastnat i det upptrappade hotfulla tonläget, vilket får Church of Englands kidnappningsexpert Terry Waite att vilja rycka in. Waite satt från 1987 isolerad i över fyra år som den Iran-anknutna gruppen Islamiska jihads fånge i Libanon. Vid gisslandramer tidigare på 80-talet förhandlade han framgångsrikt med det iranska Revolutionsgardet.

-Jag kan sätta mig på nästa plan, säger han nu till Sky News, och betonar att han i så fall åker som oberoende medlare.

-Allt detta prat om makt och våld och att trycka upp dem mot väggen, det leder ingenstans.

-Vi måste ta oss runt problemet och försöka hitta en utväg som räddar ansiktet (på alla parter), säger Waite.