Ginseng skyddar mot virusinfektion
Forskare vid Georgia State University fann att ginseng ökar immunförsvaret, specifikt mot influensa och RS-virus. (Foto: jukree/thinkstockphotos.com)


I det forna Kina hade ginseng en gång så högt anseende att det värderades högre än guld. Modern forskning har visat att denna ört kan hjälpa till att bekämpa cancer, inflammationer och balansera blodsockret.

En nyligen utförd studie vid Georgia State University i USA, har visat att ginseng stärker immunförsvaret speciellt mot influensa och ett virus som är den vanligaste orsaken till bronkiolit (inflammation i bronkiolerna, de små luftrören, övers. anm) och lunginflammation hos amerikanska barn, enligt den amerikanska motsvarigheten till Smittskyddsinstitutet, CDC.

Viruset, som kallas respiratoriskt syncytialvirus (RS-virus), är också en vanlig orsak till respiratorisk sjukdom hos äldre vuxna, enligt CDC.

Studien som nyligen publicerats i tidskriften Nutrients, har visat att möss som fick ginseng innan de exponerades för influensa- och RS-virus, hade lättare för att bekämpa sjukdomen.

Forskarna fann att ginseng stimulerade produktionen av antivirala proteiner, som bekämpar virus, och som är viktiga för immunförsvaret. Ginseng minskade även avsevärt förekomsten av virus och inflammatoriska celler i bronkialväggen hos mössen.

När vacciner kommer till korta

Tidigare forskning som utförts av studiens författare, med.doktor, Sang – Moo Kang, har visat liknande resultat, där ginseng skyddat mot svininfluensa, H1N1 och H3N -influensavirus, som orsakade pandemin i Asien 2009.

Kangs forskning har i första hand ägnats åt att utveckla vaccin mot virussjukdomar. Men på grund av problem med befintliga influensavaccin och det faktum att det inte finns några vacciner för att bekämpa pandemistammar som fågelinfluensan och RSV, har Kang samarbetat med forskare i Sydkorea för att se om ginseng kan erbjuda ett försvar mot virus där vacciner kommit till korta.

"När pandemier uppstår, eller för personer som inte har tillgång till vaccin, kan ginseng vara fördelaktigt, skriver Kang i ett svar per e-post. "Även för personer som får vaccin kan ginseng vara till fördel genom att förbättra immunförsvaret".

Kvaliteten på ginseng varierar kraftigt och flera örter med liknande egenskaper benämns som ginseng. I Kangs studie användes ett högvärdigt extrakt från koreansk röd ginseng. Den har fått sitt namn på grund av rötternas rödbruna färg, som uppkommer vid tillverkningsprocessen.

Inom modern örtmedicin klassificeras all ginseng (amerikansk, sibirisk, koreansk) som adaptogener – örter som skyddar mot stress, sänker kortisolnivåer och återställer balansen

Traditionella användningsområden

Det gemensamma kinesiska namnet för ginseng, "ren shen" kan översättas som "människoplanta” eftersom roten ofta liknar en mänsklig figur. Örten har också kallats "roten för långt liv" och "löftet om odödlighet" på kinesiska och sitt botaniska namn, Panax, kommer från det grekiska ordet för universalmedel.

Sedan urminnes tider har kinesisk medicin ansett ginseng vara det främsta stärkande medlet för yang-energin i kroppen, vilket innebär att den ger värme och styrka till den frusna och svaga.

Örten kan i allmänhet betraktas som ofarlig, men personer med överskott av yang-energi avråds från att ta för mycket eftersom den kan ge biverkningar, såsom huvudvärk och förstoppning.

En kinesisk herbalist skulle troligtvis inte förskriva yang-tonikum under en pågående infektion eftersom den också kan öka den energi som finns tillgänglig för viruset.

Så när det handlar om virusskydd anses ginseng vara ett förebyggande medel och inte en behandling för influensaliknande symptom

Kang rekommenderar även ett regelbundet intag av ginseng innan du blir sjuk, för bästa resultat.

Översatt från engelska.