Gilad Shalit tillbaka från fångenskap
Befriad israelisk soldat Gilad Shalit (i uniform) promenerar (från v - h) med försvarsminister Ehud Barak , Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och sin far Naom Shalit på Tel Nofs flygbas den 18 oktober i centrala Israel. (Foto: IDF / Getty Images)


På Tel Nofs flygbas i centrala Israel välkomnade premiärminister Benjamin Netanyahu igår hem soldaten som blev utsläppt från Hamas fångenskap i utbyte mot frigivning av 1027 palestinska fångar som avtjänade sina straff i israeliska fängelser.

Fångutbytesproceduren på tisdagen var nervpåfrestande för israeler. Först efter att 27 kvinnliga palestinska fångar överfördes till Röda korsets vård, fick Shalit börja vandra sin väg ut ur Gaza och till Egypten via Rafahkorsning.

De första bilderna av den nyligen befriade Shalit togs av en egyptisk television när han steg ned från fordonet som hade fört honom till Egypten. Han kunde gå men behövde stöd och fick hjälp av egyptiska säkerhetsvakter. Befälhavaren för Hamas militär, Ahmed Jaabri, gick bakom honom.

I en intervju med egyptisk television sade Shalit: ”Jag trodde att jag skulle få tillbringa många fler år i fängelse” och tillade att ungefär för en månad sedan hade han haft en känsla av att han skulle släppas snart.

På frågan vad han tyckte om frisläppandet av palestinier från israeliska fängelse, svarade Shalit: ”Jag skulle bli glad om de slutar strida mot Israel, när de släpps.” Han sade att han hoppades att överenskommelsen om hans frigivande skulle bidra till fred mellan israeler och palestinier.

Efter att Shalit lämnats till den israeliska representanten, David Meidan, började Röda Korsets bussar transportera frigivna kvinnliga fångar till Egypten.

När Shalit korsade gränsen meddelade en israelisk talesman för försvarsmakten: ”Gilad Shalit har återvänt idag från den operativa verksamheten som han skickades till i juni 2006.” Shalit var en korpral när han tillfångatogs och befodrades två gånger medan han var i fängelse och gavs en tredje befordran av Netanyahu på måndagen. Han kom hem som en fanjunkare.

När han klev ur helikoptern på basen hälsade Shalit Netanyahu, som hade väntat på honom på marken. Statsministern kramade Shalit och följde honom till hans föräldrar och sade till dem: ”Jag har tagit er son hem.”

Vid en presskonferens med Israels försvarsminister Ehud Barak och stabschef Benny Ganz vid sin sida, sade Netanyahu till reportrar: 

– När jag återvände för att tjänstgöra som premiärminister var ett av de centrala och mest komplicerade uppdragen på mitt skrivbord att ta vår kidnappade soldat, Gilad Shalit, hem välbehållen. Idag är detta uppdrag genomfört. Det gällde att fatta ett tufft beslut. 

– När jag var en soldat litade jag alltid på att om jag eller någon av mina vänner tillfångatogs av fienden skulle den israeliska regeringen göra allt i sin makt för att föra oss tillbaka hem. Det är vad jag gjorde nu, sade Netanyahu. 

Tiotusentals palestinier samlades på gatorna för att fira återkomsten av hundratals fångar som befriades från israeliska fängelser i utbyte mot Shalits frigivning.

Fångbytet beskrevs som en seger av Hamas, det militanta styrande partiet i Gaza, som hade haft Shalit i fångenskap sedan 2006.

Så många som 477 fångar släpptes idag och ytterligare 550 kommer att släppas inom två månader.

Folkmassan verkade igår i staden Gaza hoppas på ytterligare kidnappningar av israeliska soldater för att få fler palestinska fångar frisläppta. Det finns över 5 000 palestinier i israeliska fängelser.

”Folket vill ha en ny Gilad!”, skanderade folkmassan enligt Reuters.

På Västbanken, som styrs av president Mahmoud Abbas mer moderata parti, hölls en överläggning för att fira frisläppandet av fångar.

I ett tal beskrev Abbas männen som ”frihetskämpar” och han firade en stunds solidaritet med de tre rivaliserande Hamas politiker när de fyra männen kort höll i varandras händer.

Senare på tisdag eftermiddag anlände 300 av fångarna till Gaza och resten återvände tillbaka till Västbanken.

Frisläppandet av fångar är en ändring av Israels tidigare position där man sade att man inte skulle befria dem som hade ”blod på sina händer.” Många av de palestinier som befriades hade varit inblandade i terrorattacker.

Bland dem var Ahlam Tamimi, en chaufför för självmordsbombare som dödade 15 personer. När hon tillfrågades av Israels television Channel 2 om hon kände någon ånger, sade hon: ”Nej, varför skulle jag det?”

Anhöriga till fångarna var överlyckliga över att se dem släppta. Mamman till en fånge, Sobhia Jundiya, reste från Betlehem till Egypten med sin man för att fånga en glimt av sin son efter hans frigivning. Han hade suttit i fängelse i 10 år för att ha deltagit i en attack där 12 personer dödades.

”Det är bättre han är i Gaza, även om jag inte kan träffa honom. Det är bättre än fängelset i Israel ”, sade hon till AP.

”Jag hoppas få se honom i ett par minuter”, sade hon och började gråta. ”Detta är den dagen jag har drömt om i 10 år. Jag har inte rört hans hand på 10 år. ”

Med ytterligare rapportering av Stephen Jones i Dubai.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/world/gilad-shalit-returns-from-captivity-63002.html