Gigantisk åsikts- och kunskapsmässa i Visby
Redan på eftermiddagarna började folk samla sig i Almedalsparken, inför de olika partledarnas tal i Almedalen.


Olof Palme höll ett tal på Gotland och satte igång det som kom att bli Almedalsveckan. Alla partiledarna i riksdagen kommer till ön för att hålla tal och omfånget på den här sommarveckan bara ökar med åren. I år var det en gigantisk åsikts- och kunskapsmässa.

Ön Gotland med sin medeltida stad Visby är omtyckt som semesterplats. En av sommargästerna på en närbelägen ö för drygt fyrtio år sedan var Olof Palme som då var utbildningsminister. Det socialdemokratiska partidistriktet på Gotland bad Palme att hålla ett tal innan han och familjen tog färjan tillbaka till fastlandet efter semestern.

Olof Palme talade om Tjeckoslovakien och Vietnam, student- och arbetarrevolten i Frankrike, de svartas frigörelse i USA och inbördeskriget i Nigeria. Det var sommar och nyhetstorka därför fick talet stort genomslag i media.

Det var 1968 och året efter blev Olof Palme Sveriges statsminister.

Talet hölls i den vackra parken Almedalen utanför den medeltida ringmuren. Så småningom kom alla partiledare i riksdagen att hålla tal där, varje år. Det här försiggår under Almedalsveckan, en sommarvecka i början på juli.

Nu är det 2009 och Almedalsveckan har blivit en gigantisk åsikts- och kunskapsmässa. I år fanns det över 1000 seminarier, debatter, samtal och korta teaterinslag och mycket mingel att delta i.

Klimat- och miljöfrågorna, både i närmiljön och globalt, fick stor plats liksom EU-relaterade frågor. Kulturen, speciellt scenkonsten, hade också en framträdande plats. Många inslag pågick bara en timma, men med ändrad inriktning på ämnet blev det fortsättning på annan plats.

Vid ett seminarium om ”Jorden vi ärvde – vad ska vi med den till” sade Lena Sommerstad, tidigare miljöminister:
– Politiken borde vara kunskapsbaserad, som den var under Upplysningstiden.

Kanske borde alla i samhället utbildas, påpekade hon, eftersom lösningarna på miljöförstöring och klimatförändringar handlar om genomgripande förändringar för människor.

Det tvingar människor
att förändra sina liv och ”det kan bli ett säkerhetsproblem”, menade EU-parlamentarikern Anders Wijkman, ordförande i expertkommittén till den internationella kommissionen för klimat och utveckling.

Östersjön med dess miljöförstöring och faran för utrotning av fisk togs upp i en välbesökt teaterföreställning ”Torsk i soppan”. I föreställningen användes både teater och vetenskap för att belysa ämnet.

Med inklippta filmsnuttar uttalade sig olika forskare om situationen i Östersjön. Skådespelarna som spelade en torsk och en elektrisk ål, agerade i ett växelspel med de inspelade klippen. De underhöll publiken med många roliga skämt och samtidigt tog de med sig publiken på en allvarlig resa till fiskarnas värld. Ålen som är en delikatess i Norden, är till exempel nästan helt utrotad i Östersjön.

I hamnen låg den omdiskuterade båten Sigyn som fraktar utbränt kärnbränsle. Båten var ombyggd och besökarna lotsades genom olika rum där en guide informerade om berggrund, byggnadsteknik, säkerhetslösningar och layouten på slutförvaringsplatsen i Forsmark, som nyligen blivit bestämd för den kärnkraftverkens farliga restprodukter.

Framför scenen i Almedalen var det fullt med folk som lyssnade till riksdagens partiledare. Många såg den här veckan som valupptakt till valåret 2010. Under Almedalsveckan övergick också EU:s ordförandeskap till Sverige därför blev intresse för vad som sades i Visby stort även bland utländska medier.

Aldrig har Almedalsveckan varit så omfattande som i år. Det märktes på att antalet journalister ökat från 350 personer förra året till 500 i år. Det var fullt med folk på gatorna i Visby, mycket branschfolk och beslutsfattare som lyssnade eller deltog i olika seminarier medan solen flödade och rosorna i Visby blommade.


På promenerad i det idylliska Visby. (Foton: Piirjo Svensson/ Epoch Times Sverige)

På promenerad i det idylliska Visby. (Foton: Piirjo Svensson/ Epoch Times Sverige)


Green Peace infomerade om sin kampanj för att bevara fiskebeståndet och våra marina naturområden.

Green Peace infomerade om sin kampanj för att bevara fiskebeståndet och våra marina naturområden.