Giftigt kött såldes på marknaden i Guangzhou


Den kinesiska polisen krossade nyligen en liga i Guangzhou som sålde fläsk från sjuka grisar som behandlats med ett mycket giftigt bekämpningsmedel. Enligt uppgift introducerade de flera ton förgiftat kött på marknaden varje dag i ett och ett halvt år.

Handeln med det dåliga köttet upptäcktes först av kinesiska reportrar som tipsats av allmänheten.

Enligt en artikel i New Express Daily den 1 januari hävdade en man vid namn Aqiang, som bodde i en by tio mil från Guangzhou att ett illegalt slakthus hanterade sjuka grisar och sålde köttet. Han kom med uppgifterna i början av december och enligt honom sålde man över tre ton kött om dagen.

Efter att den här informationen kom fram började flera reportrar i Guangzhou det mycket farliga arbetet med att undersöka privata slakthus och kötthandlare.

Den 10 december leddes en reporter av stanken till en hög ruttnande grishudar i ett kylförvar i Guangzhou. När han frågade ägaren om priset på fläsk blev han oväntat avvisad av en man som sade ”vi säljer inget kött här”.

Tydligen stannade inte problemen vid att köttet kom från sjuka djur. På platsen hittades en oidentifierad vätska med en stark lukt som påminde om DDT. Man sänkte ner köttet i det för att bli av med den ruttna lukten. Man hittade även fluglarver i några grisfötter.

En del av fläsket kom från grisar som uppenbarligen dött av bland annat mul- och klövsjuka, enligt officiella källor. Grisar som smittas med dessa sjukdomar tas vanligen bort för att hindra smittspridning.

Fyra ton fläsk, från ett fyrtiotal sjuka grisar, sextusen grishudar och två fordon beslagtogs vid slakthuset. Åtta personer greps även som misstänkta. Två av dem var bröder.

Det framkom att gruppen köpte in sjuka grisar för mellan 50 och 200 yuan. Efter att man behandlat köttet kunde det säljas för mellan 1600 och 2500 yuan.

Det mesta av det dåliga fläsket såldes till små restauranger, gatuförsäljare, matsalar eller till och med köttförpackningsindustrier. Kötthandlare och restaurangägare valde ofta det här köttet eftersom det var billigt.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/content/view/10489/