Gifter upptäckta i kinesiska mjölkprodukter igen
En filippinsk laboratorieassistent i Manilla testar kinesiska Yilis och Mengnius mjölkprodukter, 2008. (Foto: Romeo Gacad/AFP/Getty Images)En filippinsk laboratorieassistent i Manilla testar kinesiska Yilis och Mengnius mjölkprodukter, 2008. (Foto: Romeo Gacad/AFP/Getty Images)

En filippinsk laboratorieassistent i Manilla testar kinesiska Yilis och Mengnius mjölkprodukter, 2008. (Foto: Romeo Gacad/AFP/Getty Images)

Ytterligare gifthot i mjölk har nu dykt upp i Kina. Den här gången verkar den kinesiska allmänheten vara mer beslutsam att skydda sin hälsa. Kineser på internet har uppmanat om bojkott av Kinas största mjölkproducent, Mengniu Dairy Co., efter att höga halter av cancerframkallande ämnen har upptäckts i mjölken. Myndigheterna har emellertid förbjudit medier att rapportera om det.

Den 24 december kom en rapport från Kinas Kvalitetsinspektion från en undersökning av mjölkprodukter som gjordes i oktober. Den visade på en hög nivå av aflotoxin i två mjölkprodukter producerade av Mengniu Dairy och Fujianbaserade Changfu Dairy.

Provtesterna visade att ett 2,5 deciliters mjölkpaket från Mengniu den 18 oktober innehöll 1,4 gånger högre än den tillåtna nivån i ämnet aflatoxin M1 och ett paket tillverkat av Changfu som innehöll 80 procent högre än den tillåtna nivån.

Kvalitetsinspektionen hävdade den 26 december att mögel var orsaken till den höga aflatoxinnivån i de två företagens mjölkprodukter.

Aflatoxin är ett starkt cancerframkallade ämne och långsiktig konsumtion kan leda till cancer i levern och tarmarna.

Kinas centrala propagandaministerium har bett medierna att inte rapportera om det. Endast ”auktoritära” statsmedier får rapportera om det, enligt ett mikroblogginlägg som snabbt togs bort av myndigheter, men publicerades av en chefredaktör för 21 Century Business Herald.


Mengniu Dairy Company Ltd:s mjölkprodukter vid en presskonferens när företaget presenterade 2008 års resultat i Hongkong i april 2009. Efter nya rapporter om höga gifter i mjölkprodukter, har kineser på internet bojkottat företaget. (Foto: Mike Clarke/AFP/Getty Images)

Mengniu Dairy Company Ltd:s mjölkprodukter vid en presskonferens när företaget presenterade 2008 års resultat i Hongkong i april 2009. Efter nya rapporter om höga gifter i mjölkprodukter, har kineser på internet bojkottat företaget. (Foto: Mike Clarke/AFP/Getty Images)

Händelsen har upprört kinesiska konsumenter, framför allt på grund av att Kvalitetsinspektionen har undanhållit provresultaten i två månader.

Yun Wuxin, doktorand i livsmedelsvetenskap vid Purdueuniversitetet, skriver på mikrobloggen Weibo att aflatoxintester ofta görs på mejeriprodukter. Det faktum att Mengnius provresultat visade 140 procent visar att företaget har stora problem med tillverkningen och kvaliteten.

En professor (som vill vara anonym), som tidigare inspekterat mjölk och andra matprodukter i Kina, berättar för Epoch Times att Kinas standardgräns för aflatoxin i mjölk är mindre 0,5 milligram per kilo. Och om ett paket mjölk överstiger den gränsen borde den inte paketeras och säljas. De två mjölkprodukterna med gifter kan inte ha genomgått några provtester under produktionen, säger han.

Mengniu har erkänt “misstaget” och säger att deras förgiftade mjölk har förstörts och har inte sålts ute i affärerna. Företaget bad också allmänheten om ursäkt.

De senaste åren har Mengniu plågats av en mängd skandaler och har bett om ursäkt flera gånger: 2008 för melaminskandalen, 2009 för att man tillsatt osteoblast i sina mjölkprodukter, och i november 2011 för höga mängder av E-coli i sin chokladglass.

Men kinesiska konsumenter och vissa medier ifrågasätter företagets påståenden och ursäkter.

Kinesiska medier har attackerat Mengniu. ”Den viktigaste uppgiften är inte att be om ursäkt eller återupprätta allmänhetens förtroende. Mengniu måste i stället ta ansvar och sätta konsumenternas hälsa först”, skriver Jinan Daily.

“Finns det någon som tror på ursäkten? Det saknas ärlighet. Det är blott ett PR-trick”, skriver Guangming Daily.

Flera kineser på internet uppmanar om bojkott av Mengnius produkter och tiotusentals har också uttryckt sitt stöd på internet.

En bloggare skriver att Mengniu har haft många skandaler, och att ursäkterna inte håller. Hans familj kommer inte längre att köpa Mengnius mjölkprodukter.

En annan bloggare säger att Mengniu inte har något samvete och har visat varken ånger eller rättat till sina upprepade misstag. Den bästa välgörenheten Mengniu kan erbjuda är att upphöra med sin mjölkproduktion.

En person på internet skriver: “Om ett land inte kan tillhandahålla de mest grundläggande sakerna till folket, vad mer kan man vänta sig?”

Mengnius aktier har gått ned 24 procent på Hongkongbörsen den 28 december. Det är den största nedgången sedan september 2008.

Översatt från engelska