Georgien oroas av försäljning av krigsfartyg till Ryssland
Ett franskt helikopterbärande fartyg av den typ som Ryssland vill köpa. (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)


Georgiens utrikesminister har efterlyst säkerhetsgarantier inför en eventuell försäljning av det franska krigsfartyget Mistral till Ryssland. Den enda destinationen för denna typ av fartyg är Svarta havet, sade Grigol Vashadze till diplomater i Paris.

Det 200 meter långa fartyget Mistral väger 21 500 ton med full last och kan bära upp till 16 tunga helikoptrar och andra bepansrade fordon. Affären skulle innebära den hittills största överföringen av marin teknologi från en Natomedlem till Ryssland.

Förra måndagen dockade örlogsfartyget Mistral i S:t Petersburg för att visa upp sin kapacitet för ryska militärer och skeppsbyggare

I augusti 2008 utkämpade Georgien ett krig med Ryssland där det försökte återerövra territorium i Sydossetien, som kontrollerades av den rysk-stödda regionala regeringen. Efter att ha inlett ett militärt angrepp mot Sydossetien gick ryska trupper in i regionen och besegrade Georgien efter fem dagars strider. Några dagar senare erkände Ryssland Sydossetiens oberoende och deras trupper stannade kvar i regionen.

Enligt uppgift ska Rysslands marinchef ha sagt att med ett fartyg som Mistral skulle Ryssland ha kunnat bedriva ett mycket effektivare krig mot Georgien, eftersom båda har kust mot Svarta havet.

Tre baltiska grannar, Litauen, Lettland och Estland, har uttryckt en liknande oro över de ryska planerna. Alla har haft spända förbindelser med Moskva sedan de blev självständiga efter upplösningen av Sovjetunionen 1991.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin besökte Paris i torsdags för samtal om energi och militära mål.

Förutom samtal om den eventuella affären med krigsfartyget ska Putin träffa franska affärsmän och ministrar för att diskutera nya affärspartner till de två gasledningarna Nord Stream och South Stream. Ledningarna skulle göra det möjligt för Ryssland att kringgå Ukraina för gaslevereranser till Västeuropa.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25703/