Georgien kallar hem sin ambassadör från Moskva
USA:s utrikesminister Condoleezza Rice omgiven av en georgiska högvakt och en kvinna i traditionell kostym i Tbilisi den 10 juli förbereder sig för att gå ombord ett flygplan ett besökt hos Georgiens president Micheil Saakasjvili. Rice vädjar till ett stopp på våldsamheter och vädjar till parterna att lösa konflikterna via diplomatisk väg.(Foto: AFP/Vladimir Valishvili)


Georgien kallade på fredagen hem sin ambassadör från Moskva i protest mot att ryska stridsflygplan flugit över georgiskt territorium. Moskva har erkänt att ryska stridsflygplan den 8 juli flög över utbrytarepubliken Sydossetien med förklaringen om att vilja avvärja Georgiens planerade attack på regionen.

– Aktionen är mycket farlig och provokativ och det internationella samfundet bör effektivt agera mot ryssarnas handling, sade Georgiens biträdande utrikesminister Giorgi Bokeria sade i en officiellt uttalande på fredagen

Spänningen mellan Ryssland och Georgien har ökat efter den senaste tidens oroligheter i utbrytarepubliker Abchazien och Sydossetien. I båda regionerna har blodiga konflikter med dödsfall uppstått.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice besökte Georgien den 9 juli under sin tredagarsresa i Central- och Östeuropa.

På en presskonferens tillsammans med Georgiens president Micheil Saakasjvili i Tblisi 10 juli sade Rice att Ryssland behöver hjälpa till att lösa upp spänningarna i Georgien, inte skjuta på dem, rapporterade RFE/RL. Rice sade också att en lösning skulle kräva diskussioner på högsta regeringsnivå mellan inte bara Ryssland och Georgien utan också mellan Georgien och dess utbrytarepubliker.

Konflikten mellan Ryssland och Georgien uppstod sedan regionerna Abchazien och Sydossetien i början på 1990-talet deklarerat självständighet efter framgångsrika strider med georgisk militär. Ryssland stödjer de två regionerna och har fredsbevarande styrkor där.

Georgien är ett viktigt transitland för olja och gas till Europa. Oljeledningen över Baku-Tblilisi-Ceyhan och den över Baku-Tbilisi-Erzurum gasledningen erbjuder energiförsörjning till Europa utan att gå via Ryssland.

EU stödjer Georgien inom demokratiutveckling och rättssäkerhet. Georgien vill gå med i Nato. Ryssland ser närvaron av Nato som ett hot.

Georgien:


Georgien (Källa: World Factbook)

Georgien (Källa: World Factbook)

Georgien har en yta på 70 000 kvadrat kilometer (cirka en sjättedel av Sverige) och ligger i den kaukasiska bergskedjan vid Svarta havet och det Kaspiska havet. Landet är omgivet av Ryssland i norr, Azerbadjan i öster, och Armenien och Turkiet i söder. Befolkningen är cirka 4,6 miljoner bestående av ungefär 84 procent georgier, 6,5 procent azerier, 5,7 procent armenier, 1,5 procent ryssar och 2,5 andra nationaliteter.

Mer än 80 procent av befolkningen är ortodoxa kristna, cirka 7 procent muslimer och resten judar, katoliker, med mera.

Efter självständigheten från Sovjetunionen 1991 genomgick Georgien en turbulent politisk period som ledda till att dåvarande presidenten Eduard Sjevardnadze 2003 avsattes efter en massdemonstration mot valfusk. Händelsen döptes till Rosenrevolutionen. Det ostabila politiska läget fortsätter med komplikationer på grund av självständighetskrav från utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien. Nuvarande president Micheil Saakasjvili omvaldes i januari 2008 och hans regering fick stöd från EU och USA. Men Ryssland ser grannen Georgiens strävan mot väst som ett hot mot sin egen säkerhet.