George Washington tillverkade whiskey
Mer än 200 år efter George Washingtons död är den amerikanske hjältens spritfabrik i kolonialstil åter igång och tillverkar hans specialitet – maltwhiskey. (VOA)


George Washington var inte bara en revolutionär krigsgeneral och USA:s förste president. Han var också lantbrukare, affärsman och tillverkare av whiskey. Under sina två sista år producerade Washington mer än 41 000 liter whiskey i närheten av sitt hem i Mount Vernon, Virginia. Spritfabriken återuppbyggdes nyligen och är åter i drift. På George Washingtons tid var det här den största spritfabriken för whiskey i landet.

Mer än 200 år efter George Washingtons död är den amerikanske hjältens spritfabrik i kolonialstil åter igång och tillverkar hans specialitet – maltwhiskey. Jimmy Russell är huvuddestillatören för Den vilda kalkonens destilleri i Kentucky och han använder sig av sin mer än 50 år långa erfarenhet för att åter bygga upp Washingtons verksamhet så som den såg ut i slutet av 1700-talet.

– Det här är kopparpannan
och destillationsapparaten där vi häller i den jästa mäsken och under den finns en eld, förklarar Russell.

Elden hettar upp mäsken som bildar ånga. Ångan stiger uppåt, leds in i ett rör och ner i en tunna där kallt vatten får ångan att kondensera och åter bli till flytande vätska. Detta är den färdiga whiskeyn. Från kärlet med färsk whiskey flyttas spriten till en tunna där den lagras i två år. På Washingtons tid väntade man emellertid inte. Då drack man whiskeyn direkt från destillationsapparaten.

Steve Bashore som driver Mount Vernons destilleri och Gristmill säger:

– Whiskey eller annan sprit konsumerades ganska mycket vid den tiden. Man uppskattar att folk drack tre gånger så mycket sprit då jämfört med i dag. Ett av skälen var att vattnet ofta inte var så rent.

Bashore berättar att Washingtons whiskeyrecept bestod av 60 delar råg, 35 delar majsmjöl och 5 delar mältat korn.

– År 1799 på den här platsen, tillverkade Washington nästan 41 000 liter maltwhiskey vilket är väldigt mycket. Värdet på whiskeyn var 50 000 kronor och jag tror att förtjänsten han gjorde var runt 10 000.

En liten bit från spritfabriken ligger en kvarn som också har återuppbyggts. Washington gjorde affärer på kvarnen och exporterade bland annat mjöl till Europa. I dag säljer man majsmjöl i turistshopen, tillsammans med souvenirer. Och om två år kommer det även att finnas små flaskor med whiskey på hyllorna.

Översatt från engelska