Genèves borgmästare tog emot Facklan för mänskliga rättigheter
Genèves borgmästare Patrice Mugny, tar emot facklan. (The Epoch Times)


På eftermiddagen den 15 september välkomnade två schweiziska män som spelade det schweiziska nationalinstrumentet alphorn och klädda i traditionella dräkter, ankomsten av Facklan för mänskliga rättigheter vid öppningsceremonin i Genève.

Genève var den nionde etappen för Facklan för mänskliga rättigheter. Carles Graves, vice ordförande för Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong (CIPFG) och sekreterare för Interfaith International, var värd för ceremonin. Thomas Büchi, också vice ordförande för CIPFG och före detta ordförande för Grand Council of the Republic and Canton of Geneva, läste upp ett meddelande å CIPFG:s vägnar.

Genèves borgmästare och före detta ordförande för Schweiz gröna parti Patrice Mugny deltog i ceremonin för att visa sitt stöd. I sitt tal sade han:

– Jag tror starkt på trosfrihet, något som varje man och kvinna på den här planeten borde göra. Det är varför jag ville visa min solidaritet med Falun Gong-utövare som i dag är offer för repression i Kina. Perspektivet kring Pekings olympiska spel bör inte dölja denna verklighet, som innebär att Falun Gong-utövare, precis som medlemmar i kristna icke statligt godkända grupper inte heller erkänns av staten, betraktas som ”dåliga kapitel” i de kinesiska myndigheternas ögon.

Borgmästare Mugny är djupt engagerad i mänskliga rättigheter i Kina. Han är också medlem i CIPFG i Europa. Han sade att facklan är en mycket betydelsefull händelse för staden Genève, då den berättar för världen att staden bryr sig om mänskliga rättigheter. Han berättade för publiken att han inte betraktar facklan som någonting som är emot Kina, utan snarare en uppmaning för Kina att respektera mänskliga rättigheter och stå upp för sitt löfte när landet blev värd för OS.

Publikens medverkan vid ceremoniplatsen gick inte att ta miste när facklan anlände från Slovakien. Fackelbäraren landade i Genève efter ett flyg från Slovakien och löpte mot Molard Square. Löparen kom i sikte, äntrade scenen, höjde upp facklan och räckte över den till borgmästare Mugny samtidigt som människorättsfacklans temasång högtidligt spelades upp.

Luc Recordon, medlem i Schweiziska nationella församlingen, talade vid ceremonin. Han sade att Kina har gett världen många värden, såsom konfucianismen, taoismen och tantrismen. Om Kina vill behålla sin tidigare och ursprungliga ära, måste mänskliga rättigheter respekteras, och inte bara ha fokus påen stark ekonomi. Recordon sade att han hoppades den här symboliska facklan kan inspirera de som välkomnar OS i Peking 2008, framför allt regimen, att göra de olympiska spelen till en vändpunkt för att förbättra Kinas mänskliga rättigheter.

Conrad Müller, ordförande för Swiss National Foundation for Organ Donation and Transplantation, åkte ända från Nepal för att medverka vid ceremonin. Han sade att han betraktar handel med mänskliga organ som ett allvarligt brott varhelst det sker, och att hålla på med olaglig organhandel är en skam för läkarkåren, framför allt läkare som arbetar med organtransplantationer. Müller sade att hans organisation skulle göra allt som går för att stoppa organskörd.

Bland andra talare fanns tre andra medlemmar från den schweiziska nationalförsamlingen, nämligen Oskar Freysinger, Ruth Grenner (brev) och Francine-John-Calame (brev), Eric Stauffer och Eric Leyvraz från Grand Council of the Republic and Canton of Geneva samt representanter från olika organisationer.

Christian Benda, välkänd cellist i Schweiz, uppträdde med människorättsfacklans temasång, vilket mottogs varmt från publiken. Geneva Saxophone Quartet gjorde också ett uppseendeväckande framträdande.

Vid klockan tre på eftermiddagen tände borgmästare Mugny Facklan för mänskliga rättigheter i handen på två schweiziska idrottare – välkände simmaren Dano Halsall, som vann 86 nationella mästerskap och slog världsrekord fem gånger på 50 meter frisim, och Lise Marie Morerod, som vunnit världscupen i skidåkning. De sprang genom staden med facklan i handen, vilket symboliserar mänskliga rättigheter, frihet och fred. De hoppade in i en bil när de nådde Lake Geneva och begav sig till nästa etapp av facklan – Lausanne, Schweiz, hemvisten för Internationella olympiska kommittén.

De återvände till Genève samma kväll och medverkade vid en ljusvaka för mänskliga rättigheter framför FN-huset. Facklan fortsatte till Frankrike där den anlände till Paris den 16 september.

Översatt från version


”Jag tror starkt på trosfrihet, något som varje man och kvinna på den här planeten borde göra. Det är därför jag vill visa min solidaritet med Falun Gong-utövare som i dag är offer för repression i Kina.” (The Epoch Times)

”Jag tror starkt på trosfrihet, något som varje man och kvinna på den här planeten borde göra. Det är därför jag vill visa min solidaritet med Falun Gong-utövare som i dag är offer för repression i Kina.” (The Epoch Times)


Två schweizare klädda i traditionella dräkter spelade på alphorn på Molard Square, det livligaste området i centrala Genève, vilket förkunnade ankomsten av Facklan för mänskliga rättigheter till Genève. (The Epoch Times)

Två schweizare klädda i traditionella dräkter spelade på alphorn på Molard Square, det livligaste området i centrala Genève, vilket förkunnade ankomsten av Facklan för mänskliga rättigheter till Genève. (The Epoch Times)