Ge synförmågan till världen
Fred Hollows och Dr Sanduk Ruit undersöker patienter i Nepal 1992. (Med tillmötesgående från Fred Hollows Foundation)


År 1992 uttalade ögonkirurg Fred Hollows, som var född på Nya Zeeland, en dröm om att helt utrota i världen all blindhet som kan förebyggas.

Nu 15 år senare fortsätter hans mission att inspirera tusentals och skapa resultat som är mer än vad han någonsin kunde föreställa sig. Fred Hollows Foundation ståtar med imponerande resultat.

Enbart under förra året fick över en miljon människor i utvecklingsländer sina ögon kontrollerade vid speciella center som stiftelsen etablerat. Omkring 73 838 synräddande operationer gjordes och 3781 sjukvårdare utbildades, inklusive 207 kirurger som ger nödvändiga behandlingar i Afrika och Asien.

Förverkliga det omöjliga

Brian Doolan, verkställande direktör för Fred Hollows Foundation, tillskriver den i Australien baserade organisationens framgång en sak – den avlidne professor Fred Hollows drivkraft.

Det är förverkligandet av att en person kan göra skillnad som fortsätter ge miljoner människor synen tillbaka. ”Fred hade stora visioner. När man säger att vårt mål är att övervinna blindheten är det en stor fråga, men det är något vi kan göra,” försäkrar Doolan.

”Fred var en man som bara satte igång och gjorde det. Vi hoppas att vi kan vara en organisation som går vidare och gör det.”

Även om professor Hollows inte såg frukterna av sin dröm eftersom han förlorade en lång kamp mot cancer just några månader efter att stiftelsen hade grundats, lever hans ”inga problem-attittyd”, oräddhet och bestämdhet att åstadkomma det omöjliga vidare.

”När Fred levde sade de att man inte kunde göra moderna starroperationer i utvecklingsländer men han gjorde det. Man sade att man inte kunde använda ytterst förfinad utrustning som man hade i Australien och i USA, att man inte kunde använda den men han gjorde det,” sade Doolan.

Flytta gränser

Doolan beskriver oberört hur ”Fred Hollows operationsläkare” går in i några av världens mest avlägsna områden i Vietnamn, Kambodja, Kina, Nepal och Kenya. Några vågar sig in i oroshärdar så som Irak där hälsovården är i kris eller Nord-Korea som för många västliga organisationer förblir en avspärrad zon.

”Folk säger fortfarande till oss ‘ni kan inte bege er till Nord-Korea’ men vi gör det. Systemet i Kina är för svårt, men vi gör det. Ni kan verkligen inte lära folk i Kenyas avlägsna områden hur man gör ögonlocksoperationer’ men vi gör det.”

”Det är därför som personer från Fred Hollows Foundation förra året lade sina händer på en miljon människors huvuden och tittade in i deras ögon,” säger Doolan stolt.

Blindhet är ett stort gissel

45 miljoner människor i världen lider av blindhet. I utvecklingsländer blir en person blind var femte sekund, men 75 % av fallen skulle kunna förhindras, förklarar Doolan och tillägger att starr eller grumling av linsen i ögat förblir den största orsaken.

Vad som är en av de vanligaste ögonoperationerna i Väst har varit ”mirakeloperationer” för miljoner, samtidigt som stiftelsen förbereder sig att sätta in sitt tredje miljonte konstgjorda lins (IOL) under året.

Varje lokal operationsläkare som är utbildad av Fred Hollows personal genomför i snitt 100 starroperationer per dag. En nepalesisk kirurg och nära vän till professor Hollows har rekordet, dr Sanduk Ruit, som gjorde över 200 operationer under en dag. Tack vare Fred Hollows föll världspriserna för IOL-produktion från 150 US-dollar till endast 4 US-dollar efter att stiftelsen etablerade sina egna IOL-fabriker i Nepal och Eriteria, vilket gjorde teknologin mer tillgänglig.

Det som är mest givande är att bevittna hur en person får tillbaka sin syn, säger Doolan. ”Jag har sett mor- och farmödrar som aldrig har sett sina barnbarn, som bara hört sitt barnbarn och när de ser dem säger ’milda makter, är det så du ser ut!’”

Utmaningar kvarstår

Att ge synen tillbaka till miljoner är både givande och utmanande.

”Blindhet är fortfarande en stor utmaning”, säger Doolan medan han också pekar på höga kostnader, dålig kooperation från lokala regeringar och tradition, som det andra stora hindret. På platser som Kambodja är människorna fortfarande rädda för operationer och operationerna är i huvudsak beroende av muntlig spridning.

”Människorna går tillbaka till sina byar och säger: ‘Hej, jag var blind och nu kan jag se igen.’ Andra säger: ‘kan du se?’… för de har sin tradition.”

I andra områden som Afghanistan och Pakistan hindras kvinnorna från att lämna byn och de kan därför inte få tillgång till ögonvård.

Men oavsett vilka svårigheterna än är kommer stiftelsen att forcera gränserna tills blindhet blir fullständigt utrotad, försäkrar Doolan.

”För många år sedan fanns det en tro att när människorna blev gamla blev deras hår grått och de blev blinda. Vi kan inte göra så mycket åt grått hår, men vi kan säkert förhindra att de blir blinda.”

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-5-29/55863.html