Ge nästa olympiad till Nordkorea!
Bild från avslutningsceremonin vid olympiska spelen i Peking 2008. (Foto: Clive Rose/Getty)


Med facit från Peking-OS i hand kan man dra slutsatsen att Nordkorea borde bli nästa OS-arrangör.  

Visst, varför inte? IOK tycks ha för avsikt att ”göra sin del” för att förbättra mänskligheten genom att arrangera OS i länder med förtryckande regimer som Kina. Varför inte beta av dem allihop – nästa gång Nordkorea, kanske Zimbabwe skulle kunna arrangera spelen 2016 och sedan lämna över till Kuba för en lysande föreställning 2020.

Det skulle inte bli fullständig pressfrihet, men det var det inte i Peking heller och IOK tycktes inte oroa sig alltför mycket över det. Faktum är att en stridsvagn parkerats utanför presscentrat. Och när ITN:s John Ray fick sig en omgång sade IOK att det inte skulle hända igen. Naturligtvis hände det igen, den här gången för två fotografer från AP. Så här uttryckte sig talesmannen på IOK: ”På IOK:s vägnar klargör jag tydligt att vi inte vill se detta hända igen.”

Det kommer inte att bli yttrandefrihet eller demonstrationsfrihet, men det var det inte i Peking heller. De dissidenter som inte fångades in före OS stängdes ute och drevs ihop i så kallade ”protestparker”. IOK tycktes inte bry sig så mycket om det heller. Giselle Davies, taleskvinna på IOK, sade att de hoppades att parkerna skulle användas ”genuint”.

Det är okej, för IOK säger att de inte kan störa en annan nations suveränitet. Man tycks inte ens vilja ”störa” när sex amerikanska medborgare låses in i tio dagar för att ha protesterat angående Tibet.

Vad IOK säger är följande: ”Att ordna sport till tjänst för mänskligheten och låta de olympiska värderingarna verka för bättre förståelse mellan människor, nationer och religioner är kärnan i vårt uppdrag.”

Gamle Rogge tog fram den kommentaren under de sista dagarna för olympiska spelen i Peking. Jag skulle älska att höra vad han säger om den religiösa förföljelsen av Falun Gong-utövare och kristna i Kina och om munkarna i Tibet. Jag undrar om han har pratat med någon av dessa grupper själv – för att hjälpa till med hans främjande av bättre förståelse.

Jag slår vad om att Nordkorea skulle vara lite smartare när det gäller att bluffa med gymnasternas ålder. De borde ha lärt sig från 90-talet då en av deras gymnaster var 15 tre år i rad. Jag gissar att deras övervakningssystem redan är av högsta klass och de kan alltid låna Kinas väderraketer om regnet hotar.

Kinas Hu Jintao och Nordkoreas ”käre ledare” skulle kunna samtala om hur en auktoritär diktatur kan förblinda ögonen i Väst och ordna det största påhittade ”coming out party” i historien.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/opinion/hold-next-olympics–north-korea-3276.html