Ge din hjärna rätt näring
Brist på magnesium kan bidra till åldersrelaterad minnessvikt, så se till att äta magnesiumrik mat såsom spenat. (Foto: Norman Chan/Photos.com)


Vi blir ständigt påminda om att äta rätt för hjärthälsan, att sänka vårt kolesterol och undvika diabetes, men våra hjärnor är känsligare för mat än något annat organ i kroppen. Eftersom hjärnan är beroende av friska artärer så är samma slags livsmedel som är bra för hjärtat också bra för hjärnan.

Och genom att äta rätt för att ge näring till dina små grå minskar du samtidigt ditt midjemått. Alla är vinnare eftersom övervikt är inte hälsosamt för hjärnan.

Studier har visat att när människor blir överviktiga ökar risken för problem med minnet. Forskarna är inte säkra på om minnesproblem är direkt kopplade till övervikt eller om det är de hälsoproblem som är förknippade med övervikt, högt blodtryck, inflammation och typ 2-diabetes, som är orsakerna.

Hjärnan, som också styr vårt humör och ”må bra” ämnen i hjärnan, kan bli hjälpt med en välbalanserad kost. De val av livsmedel som du gör varje dag kan påverka din hjärna och ditt humör. Det finns en hel del bevis som visar på att den typiska amerikanska kosten, mycket salt, socker, fett och industriellt bearbetade livsmedel inte är bra för vårt humör och våra kognitiva förmågor och att hälsokost är så mycket bättre kostalternativ.

Här är några hjärnstärkande livsmedel att ta med i din dagliga kost.

Protein

Ät vid varje måltid eftersom protein producerar nödvändiga aminosyror  som behövs för att bibehålla en frisk hjärnas funktion:
• Magert kött
• Fjäderfä
• Fisk
• Tofu
• Bönor

Omega-3-rika livsmedel

Hjärnan består av 60 procent funktionellt fett som skyddar nervceller och hjälper hjärnans funktion. Hälsosamma fetter är viktiga för en frisk hjärna
• Rapsolja
• Vild lax, makrill, tonfisk och sardiner
• Valnötter
• Linfrö
• Mörka bladgrönsaker

Antioxidanter

Eftersom hjärnan producerar en enorm mängd syre, är den sårbar för oxidativ stress. Att äta mat med hög halt av antioxidanter hjälper till att minska skador av fria radikaler och är absolut nödvändigt för minne, inlärning och kognition:
• Grönt te
• Färgglada frukter och grönsaker såsom bär, granatäpplen, äpplen, vindruvor, körsbär, vitlök, grönkål, spenat, rödkål och brysselkål
• Mörk choklad
• Rött vin

Magnesium

Mineralbrist kan bidra till åldersrelaterad minnessvikt, så se till att äta magnesiumrika livsmedel som:
• Cashewsnötter
• Mandel
• Broccoli
• Spenat
• Pumpafrön
• Havregryn

Lika viktigt som att ge din hjärna näring är det att se till att få tillräckligt med sammanhängande sömn   Åtta timmar är en optimal mängd, enligt ett antal forskningsstudier som gjorts vid  universitet i Harvard 2000 till 2005. Det visade sig att studerande hade lättare för att minnas de saker de lärt sig dagen innan bättre om de hade fått minst sex timmars sömn, men ännu bättre med hela åtta timmar.

Eco18 är ett kollektiv av kreativa skribenter från olika bakgrunder med ett gemensamt mål – att leva ett hälsosammare och naturligare liv. Deras samlade kompetens, humor och åsikter utforskar grön och och hållbar livsstil på ett praktiskt och roligt sätt.  www.eco18.com

Översatt från engelska


Se till att att äta mat som är rik på antioxidanter, såsom granatäpplen, för att få hjärnan att fungera bra. (Foto: Nina Moskovchenko/Photos.com)

Se till att att äta mat som är rik på antioxidanter, såsom granatäpplen, för att få hjärnan att fungera bra. (Foto: Nina Moskovchenko/Photos.com)