Gazastriderna intensifieras trots krav på vapenvila
Rökpelare stiger mot skyn efter ett israeliskt anfall mot staden Beit Lahia i norra Gazaremsan på måndagskvällen. (Foto: AFP)


Under måndagskvällen intensifierades stridigheterna i Gaza, trots de olika sändebudens försök att påverka Israel att få till stånd vapenvila.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt som ingår i EU-delegationen kommenterade händelseutvecklingen i Sveriges Radio:

Det diplomatiska läget har allvarligt försvårats av den israeliska markinvasionen och möjligheterna att nå en vapenvila är nu avsevärt sämre än för 48 timmar sedan.

EU har lagt fram krav på ett omedelbart slut på Israels attacker i Gaza. De menar att en vapenvila borde kunna införas så snart Hamas upphör med sina skottlossningar i Israel. Israel avser dock att slutföra attackerna som de kallar ”Operation gjutet bly”, meddelar Sveriges Radio.

I morse meddelade Hamas exilledning att de avser att skicka en delegation till Egypten för diplomatiska samtal, vilket är första gången sedan Israel inledde attackerna. Hamas högsta ledning i Gaza lovade emellertid genom en tv-kanal att besegra de israeliska soldaterna inom kort, rapporterar Sveriges Radio.