Gazakonvojens passagerare utvisade från Israel
Demonstranter skanderar slagord och viftar med palestinska flaggor på flygplatsen när de välkomnar turkiska aktivister som utvisats från Israel. (Foto: Mustafa Özer / AFP / Getty Images)


Den israeliska regeringen har bekräftat att alla passagerarna ombord på Gazakonvojen har skickats tillbaka till sina hemländer.

Alla de 670 passagerarna från flera länder, däribland Turkiet, Libanon, Grekland, Pakistan, Storbritannien och andra länder, flögs hem på onsdagskvällen. Nio passagerare dödades, 55 sårades.

Sju israeliska soldater skadades och fyra israelaraber som var passagerare i konvojen finns kvar i fängsligt förvar.

Israelaraberna, varav en är parlamentsledamot, kommer att ha en domstolsförhandling i dag (onsdag) för att avgöra hur länge de kommer att hållas i häktet och om de eventuellt kommer att åtalas.

Enligt Mickey Rosenfeld, polischef vid den israeliska polisen, finns kropparna av de döda för närvarande i Israeliskt statligt bårhus.

Sjuttiosex av de frisläppta passagerarna var utländska journalister. Två av dessa var också aktivister i vänsterorganisationer och minst tre skrev för tidningar tillhörande islamiska organisationer.

Många av passagerarna har redan talat med media om sina prövningar och FN fortsätter att uppmana Israel att häva sin sjöblockad av Gazaremsan.

En annan båt, MV Rachel Corrie, som var en del av den ursprungliga flottiljgruppen och som hamnade på efterkälken på grund av maskinproblem, är nu på väg till Gazaremsan.

Den israeliska regeringen har upprepade gånger sagt att man beklagar förlusten av liv men att man vidtog åtgärder för att försvara säkerheten för israeliska medborgare. Israel har också upprepat att dess politik i fråga om en sjöblockad av Gaza finns kvar av säkerhetsskäl.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kritiserade i ett pressmeddelande från sitt kansli i Jerusalem sent på onsdagskvällen FN:s anklagelser mot Israel om att begå krigsförbrytelser avseende flottiljen. Han upprepade också att Israel har rätt att försvara sig mot våldsamma Hamaselement inne i Gaza.

– Förra året agerade Israel för att stoppa Hamas från att skjuta tusentals raketer mot israeliska städer. Hamas besköt våra civila medan de gömde sig bakom civila. Och Israel sträckte sig längre än tidigare för att undvika palestinska civila offer, sade Netanyahu i sitt uttalande, som också publicerades på hans officiella webbplats.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36723/