Gatuprotester mot scientologerna i London
Maskerade personer utanför Scientologikyrkan i Amsterdam den 10 februari. Demonstrationen är en del av en världsomspännande protest mot den omdiskuterade organisationen. (AFP PHOTO/ ANP PHOTO ROBIN UTRECHT)


Tusentals tonåriga hackers och aktivister har startat ett krig mot scientologirörelsen. I helgen spred sig striden ut från deras sovrum till gatorna i en världsomspännande protest.

I scener ämnade att påminna och slutscenen i filmen ”V för Vendetta,” samlades över tusen ungdomar med plakat framför kyrkans huvudkvarter i London, iklädda leende Guy Fawkes*-masker.

Protesten organiserades av ett decentraliserat nätverk kallat ”Anonymous” (”Anonym” på svenska), bestående av unga dataexperter. De har svurit på att ”förgöra” scientologirörelsen.

En av de maskerade protesterarna, som inte vill lämna ut sitt namn, sa:

– Vi gör det här av principskäl, för att varna om farorna med scientologi. Vi gör det också för att vi tycker att det är kul.

Stridsflaggan hade hissats i ett ”videobrev” som Anonymous publicerade i slutet av januari, efter att scientologkyrkan tagit bort en video ifrån YouTube, där Tom Cruise pratar om scientologi .

Scientologerna säger att videon avlägsnades för att skydda upphovsrätten, men en del hävdar att det här är ett exempel på hur organisationen försöker att censurera kritik om sig själva.

Anonumous har publicerat en del hotfulla videomeddelanden riktade mot scientologkyrkan och har använt sig av en wikipedialiknande webbsajt, ”Project Chanology,” där de uppger sig använda telefon, fax och e-mailspam, för att rikta sina attacker.

Protester i Edinburgh, Brighton, Leeds, Manchester, Dublin och på Tottenham Court Road i London pågick i mindre skala samtidigt med protesten utanför organisationens brittiska huvudkvarter på Queen Victoria Street i London.

Även på andra platser i världen protesterade man – New York, Boston, Toronto, Wien, Bryssel och Sydney. Alla deltagare var maskerade.

– Vi kallas för Anonymous, så det är logiskt att vi bär mask, sa en av de protesterande i London. I grunden handlar det om att jag inte vill  förföljas av dem.

Under söndagens protest sökte två scientologer upp en polisman, omgivna och jagade av aktivister med videokameror, de ville skingra demonstrationen på grund av störande oljud.

Jubel utbröt då polisen meddelade delade att gruppen hade ”rätt att protestera.”

Artikelförfattaren lyckades inte nå scientologkyrkan i Storbritannien innan publicering. Organistationens huvudwebbsajt var tillgänglig, men inget av deras telefonnummer i Storbritannien kunde nås: i helgen sände organisationen ett pressmeddelande i vilket man kan läsa: ”Anonymous är en grupp cyberterrorister som döljer sin identitet bakom masker och dataanonymitet. De begår religiösa hatbrott emot scientologkyrkorna. Inledningsvis rättfärdigade de sina attacker genom att hävda att kyrkan på något vis bröt mot yttrandefriheten, efter att från några webbsajter ha avlägsnat en video som stulits från en intern kyrkas evenemang. Kyrkan hade faktiskt bara, som vilken annan upphovsägare som helst skulle ha gjort, skickat ut ett rutinmässigt meddelande om att videon utgjorde ett brott mot upphovsrätten. Gruppens försök att rättfärdiga sina handlingar med ‘yttrandefrihet’ motbevisas av det faktum att videon i fråga har setts av miljontals. Det är ‘Anonymous’ som vid upprepade tillfällen velat kväva detyttrandefriheten genom olagliga angrepp mot kyrkans webbplatser. Ganska uppenbart är denna grupp inte bara anti-scientologisk, den är även anti-religionsfrihet och anti-yttrandefrihet.”

En av de demonstrerande hävdar emellertid:

– Vi är inte ett gäng eller en organisation, vi är bara vanliga människor som bryr oss.

*Guy Fawkes var en engelsk legosoldat, född 1570. Han ingick i den så kallade ”krutkonspirationen” som 1605 planerade att lönnmörda kung Jakob I av England och spränga det brittiska parlamentshuset. Planerna upptäcktes, och Fawkes torterades och avrättades sedan för högförräderi och mordförsök 1606. Han kallades ”den ende mannen någonsin som gått in i parlamentet med ärliga avsikter.” (källa: Wikipedia)