Gates: USA stannar i Mellanöstern
IRAK, Bagdad: USA:s försvarsminister Robert Gates (V) svarar på frågor medan Iraks försvarsminister Abdul Qadir lyssnar under en presskonferens i Bagdad den 21 december 2006. (Foto: AFP/Dod Photo/Cheri A. Thurlby)


USA:s har ökat sin militära närvaro i Persiska viken. Avsikten är att göra klart för länderna i området att USA kommer att spela en roll där ett bra tag framåt, säger den nye försvarsministern Robert Gates.

Det handlar inte om någon reaktion på Irans beteende, klargjorde Gates i dag efter ett tredagarsbesök i Irak.

Tv-kanalen CBS rapporterade i måndags att USA skulle sända ytterligare ett hangarfartyg till Persiska viken för att avskräcka Teheran från provokationer.

Gates – som samma dag officiellt efterträdde försvarsminister Donald Rumsfeld – bekräftar att ett hangarfartyg till ska skickas till området.

– Man kan nog inte säga att det är ett svar på något som någon annan har gjort, sade han till journalister.

– Budskapet vi sänder till alla, inte bara till Iran, är att USA tänker stanna kvar ett bra tag till i denna del av världen.

– Vi har varit här länge, vi kommer att stanna länge här, och det är angeläget att alla kommer ihåg det – både våra vänner och de som kanske betraktar sig som våra motståndare.

Ledningen för de amerikanska Mellanösternoperationerna har bett försvarshögkvarteret Pentagon att skicka ytterligare ett hangarfartyg till Persiska viken som en varning till Syrien och Iran, uppger en högt uppsatt tjänsteman inom den amerikanska krigsmakten.

Befälscentret i regionen vill ha dit hangarfartyget före slutet av mars för ”avskräckning” och ”ökad flexibilitet”, sade tjänstemannen.