Gästarbetare utnyttjas inför vinter-OS i Ryssland
En bild från den 23 januari 2013 visar en byggarbetsplats vid det som ska bli mediabyn under de Olympiska vinterspelen i Sotji. (Foto: Mikhail Mordasov/AFP/Getty Images)


Om precis ett år invigs vinter-OS i Ryssland. Många gästarbetare som kommit till staden Sotji för att bygga olympiabyn och OS-arenorna blir utnyttjade och lurade på sina löner, säger en rapport från en människorättsorganisation.

Runt 16 000 gästarbetare har kommit till Sotji, beläget i södra Ryssland vid Svarta Havet.

En av dem är Omurbek som kommit från Uzbekistan för att jobba i Sotji. Han berättade för New York-baserade Human Rights Watch, som beställt rapporten.

”Jag arbetade i nästan tre månader … för ingenting, bara löften från dem”.  Han blev erbjuden jobbet, med en lön på 770 dollar i månaden i december 2011. Många andra har också berättat liknande historier.

Ett stort antal arbetare som jobbade med olympiastadion och OS-byn blev intervjuade av Human Rights Watch sade att arbetsgivarna höll inne den första månadslönen. De fick sin första lön när de hade arbetat i två månader och fick höra att den första månadslönen bara kunde betalas ut när arbetsgivaren ansåg att de hade avslutat jobbet, enligt Human Rights Watch.

Om de slutade eller fick sparken, skulle de inte få ut sin första månadslön. Många av arbetarna var tvungna att arbeta 12 timmar per dag sju dagar i veckan med få lediga dagar, vilket strider mot rysk lag. Några av de anställdas pass och arbetstillstånd beslagtogs, uppenbarligen som en form av tvång för att förmå dem stanna kvar på ett dåligt betalt jobb och tvinga dem att arbeta många timmar, enligt gruppen.

Som ett exempel kan nämnas två män från Ukraina som  Human Rights Watch intervjuade. De hade jobbat nästan tre månader i ett sträck utan att få den lön de blivit lovade.

”Vi jobbar till i morgon och sedan får vi se”, sade Viktor som är anställd som förman. ”Varje dag jobbar vi till i morgon och hoppas få betalt.” Efter nästan tre månaders arbete, har de bara fått cirka 420 dollar var, fast de blivit lovade 1500 per månad.

Migrerande arbetare från Armenien, Kirgizistan, Serbien, Tadzjikistan, Uzbekistan och Ukraina har använts för att bygga den olympiska huvudstadion, olympiabyn och mediacentret. Moskva har, inför de olympiska vinterspelen, dramatiskt förändrat rekreationsorten Sotji till en stad som kan ta emot stora grupper av människor. Enorma hotell byggs, transportsystemet byggs ut och hela infrastrukturen förändras.

”Precis som de tävlande i vinter-OS 2014, har Ryssland stora förhoppningar och drömmar inför sina prestationer med Sotjis som värd för spelen“, säger Jane Buchanan, biträdande chef för Human Rights Watch i Europa och Centralasien. “Men att utnyttja arbetare är ingen seger för någon och Ryssland måste omgående ändra kurs”.

Semyon Simonov, ledare för en stödgrupp för arbetarna i Sotji, sade att hans grupp samlar in klagomål och överträdelser av rättigheter.

”Det värsta för dem är att inte få betalt”, sade han till AP. ”De har inget emot de eländiga förhållanden som de lever under. De är villiga att stå ut med det så länge de får betalt.”

Dmitry Chernyshenko, chef för Sotjis organisationskommitté, sade till AP att arbetarna inte har behandlats illa i staden.

”Om det finns några överträdelser och folk vänder sig till åklagare – tro mig i Ryssland är lagen alltid på arbetarnas sida inte på arbetsgivarens sida”, sade han.

Sotjis borgmästare Anatolij Pakhomov tillade att ”konflikter som dessa är mycket få” med hänvisning till påstådda brott mot arbetarnas rättigheter i staden. ”Om brott mot arbetsrätten var vanligt, skulle det synas på Internet. Det verkar inte vara stort på Internet”, sade han.

Översatt från engelska.