Gäst med mörkt förflutet på toppmötet i Hamburg
Färgglada lampskärmar tillverkade i Kina till salu i Hamburg. (Foto: Roncalli)


I dagarna är Hamburg värd för ett ekonomiskt toppmöte mellan Kina och Tyskland. Hamburg är på väg att bli Europas största transportcenter för kinesiska produkter.

”Toppmötet i Hamburg: Kina möter Europa” pågår 10-12 september och därpå följer ”China Time” 12-27 september.

Zhang Dejian, chef för den ekonomiska och industriella avdelningen i Kinas centralregering, kommer att träffa Tysklands utrikesminister Frank Walter Steinmeier under toppmötets inledande middag.

Zhangs besök är en stor politisk händelse i Hamburg. 62-årige politbyråmedlemmen Zhang har dock ett mörkt förflutet. Under kulturrevolutionen var han en högt rankad ledare i revolutionskommittén.

Den 8 november 2005, då Zhang ledde en ekonomisk delegation i Australien, utfärdades en arresteringsorder för honom att infinna sig i Högsta domstolen i New South Wales.

Det var Falun Gong-utövaren Xie Yan som stämt Zhang och ytterligare två personer i delegationen då de varit ytterst ansvariga för tvångsmatning och många andra tortyrmetoder som Yan tvingats utstå i ett tvångsarbetsläger i Guandong.

Kinas dåvarande president Jiang Zemin hade utsett Zhang till ledare i Guandongprovinsen 2002. Under Jiang Zemins ledning deltog Zhang i att trappa upp förföljelsen av Falun Gong.

Jiang Zemin inledde nedslaget mot den andliga metoden Falun Gong 1999, med omfattande massarresteringar, tortyr och avrättningar. Förföljelsen pågår än idag.

Strax efter att Zhang tillträtt sin tjänst torterades trettiofem Falun Gong-utövare till döds. Trettiofem, är antalet dokumenterade fall, det verkliga antalet som torterades ihjäl är okänt.

I mars 2003 censurerade Zhang tidningen Southern Metro Daily då den inte helt och hållet följde censurreglerna för nyheter som regimen satt upp. Det är även känt att Zhang varit delaktig i att dölja sars-epidemin.

Enligt ett pressmeddelande från Hamburgs Handelskammare är det här det första besöket som en högt uppsatt tjänsteman från den kinesiska regeringen gör sedan krisen i Tibet i mars 2007.

Efter det ekonomiska toppmötet har tjänstemän från Hamburgs kommun organiserat China Time, där fler än 170 evenemang kommer att hållas, inräknat diskussioner om Kinas ekonomiska, politiska, sociala och kulturella utveckling.

Kommunen vill visa att Hamburg har Europas största Kina-expertis, enligt Hamburgs borgmästare Ole van Beust.

– Detta innebär inte att bara Hamburg kommer att marknadsföra Kina, utan även att Kina kommer att marknadsföra Hamburg. Hamburg kommer att bli den största transportcentralen för Kina i Europa och detta bör kommuniceras till de kinesiska investerarna, sade Beust.

I år är det första gången som grupper, kritiska mot den kinesiska regimen, tillåts delta i diskussionerna. Målet är inte att föra fram enbart en ekonomisk dialog, utan även kritiska diskussioner om miljöproblem och politiska strider, enligt ett pressmeddelande från Horch. Horch fastslår att sådana diskussioner inte kommer att ha företräde, men att de kommer att inräknas i dialogen. Diskussionerna är begränsade till dem som kan ha inflytande på handelsrelationernas utveckling.

– Man kan inte blunda för alla dessa negativa saker men vi är inte ett politiskt forum, vi är ett affärsforum. Sådana diskussioner kommer emellertid att inräknas, sade Horch.

Enligt International Society for Human Rights (ISHR) är diskussioner om situationen för mänskliga rättigheter i Kina lönlösa. Manyan Ng som sitter i ISHR:s tyska styrelse sade att ISHR inte är emot handelsrelationer och kulturutbyte med Kina, men man får inte glömma att en stor andel av pengarna som kommer från handeln mellan Hamburg och Kina kommer att ”användas till att förfölja oliktänkande grupper, såsom tibetaner och Falun Gong”.