loadingBönor är viktig - men gasrik - föda för många människor i världen.Här två östtimoresiska kvinnor. Nya rön visar på möjligheten att minska gaserna i bönor. (Foto: AFP/Jewel Samad)
Bönor är viktig - men gasrik - föda för många människor i världen.Här två östtimoresiska kvinnor. Nya rön visar på möjligheten att minska gaserna i bönor. (Foto: AFP/Jewel Samad)
Utrikes

Gasfria bönor kan avhjälpa matbrist

Eva Johansson

Bönor är basföda i många utvecklingsländer. De är både näringsrika och billiga, men ett allt för stort intag av baljväxter ger gaser i magen och därför begränsas konsumtionen. Nu har ett forskarlag i Venezuela funnit att två olika mjölksyrebakterier förtar gaseffekten.

Bönorna som användes i studien innehåller fibrer som när de bryts ner i tjocktarmen bildar gaser, men efter att bönorna fått jäsa med två stammar av mjölksyrebakterier hade de gasbildande fibrerna brutits ner i hög grad och även raffinos, ett gasbildande socker som finns i bönorna hade minskat.

         Jag är inte förvånad över de här resultaten. Mjölksyrebakterier används till mängder av olika livsmedel och förbättrar många egenskaper i maten vi äter, säger Sven Lidgren, professor i livsmedelsmikrobiologi vid Livsme­delsverket, till DN.

 Yoghurt och surkål är andra exempel på livsmedel där bakterier används för att öka hållbarhet och näringsvärde och forskarteamet i Venezuela hoppas att upptäckterna ska öka antalet näringsrika och funktionella livsmedel i framtiden.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingBönor är viktig - men gasrik - föda för många människor i världen.Här två östtimoresiska kvinnor. Nya rön visar på möjligheten att minska gaserna i bönor. (Foto: AFP/Jewel Samad)
Bönor är viktig - men gasrik - föda för många människor i världen.Här två östtimoresiska kvinnor. Nya rön visar på möjligheten att minska gaserna i bönor. (Foto: AFP/Jewel Samad)
Utrikes

Gasfria bönor kan avhjälpa matbrist

Eva Johansson

Bönor är basföda i många utvecklingsländer. De är både näringsrika och billiga, men ett allt för stort intag av baljväxter ger gaser i magen och därför begränsas konsumtionen. Nu har ett forskarlag i Venezuela funnit att två olika mjölksyrebakterier förtar gaseffekten.

Bönorna som användes i studien innehåller fibrer som när de bryts ner i tjocktarmen bildar gaser, men efter att bönorna fått jäsa med två stammar av mjölksyrebakterier hade de gasbildande fibrerna brutits ner i hög grad och även raffinos, ett gasbildande socker som finns i bönorna hade minskat.

         Jag är inte förvånad över de här resultaten. Mjölksyrebakterier används till mängder av olika livsmedel och förbättrar många egenskaper i maten vi äter, säger Sven Lidgren, professor i livsmedelsmikrobiologi vid Livsme­delsverket, till DN.

 Yoghurt och surkål är andra exempel på livsmedel där bakterier används för att öka hållbarhet och näringsvärde och forskarteamet i Venezuela hoppas att upptäckterna ska öka antalet näringsrika och funktionella livsmedel i framtiden.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024