Gasfria bönor kan avhjälpa matbrist
Bönor är viktig - men gasrik - föda för många människor i världen.Här två östtimoresiska kvinnor. Nya rön visar på möjligheten att minska gaserna i bönor. (Foto: AFP/Jewel Samad)


Bönor är basföda i många utvecklingsländer. De är både näringsrika och billiga, men ett allt för stort intag av baljväxter ger gaser i magen och därför begränsas konsumtionen. Nu har ett forskarlag i Venezuela funnit att två olika mjölksyrebakterier förtar gaseffekten.

Bönorna som användes i studien innehåller fibrer som när de bryts ner i tjocktarmen bildar gaser, men efter att bönorna fått jäsa med två stammar av mjölksyrebakterier hade de gasbildande fibrerna brutits ner i hög grad och även raffinos, ett gasbildande socker som finns i bönorna hade minskat.

         Jag är inte förvånad över de här resultaten. Mjölksyrebakterier används till mängder av olika livsmedel och förbättrar många egenskaper i maten vi äter, säger Sven Lidgren, professor i livsmedelsmikrobiologi vid Livsme­delsverket, till DN.

 Yoghurt och surkål är andra exempel på livsmedel där bakterier används för att öka hållbarhet och näringsvärde och forskarteamet i Venezuela hoppas att upptäckterna ska öka antalet näringsrika och funktionella livsmedel i framtiden.