Gasexplosion i New York


En svår gasexplosion inträffade i New York på onsdagen. Vid explosionen i East Harlem förstördes två bostadshus och sedan utbröt en brand. Enligt polisen har två personer dött, två har fått livshotande skador, fem är allvarligt skadade och femton lindrigt skadade.

Omkring 250 brandmän arbetade för att släcka branden, röja på trottoarerna och söka efter skadade.

Den enda förvarningen innan explosionen var att en person i en byggnad intill ringde till gasbolaget och rapporterade om gaslukt cirka 17 minuter före explosionen.

Gasleverantören ConEdison var snabbt på plats och kom strax efter explosionen. De kontrollerade gasledningarna tillsammans med brandkåren för att säkra området.

Kvarteret i East Harlem stod stilla när polisen hade spärrat av området för att hålla folk borta från byggnaderna, som fortfarande gav ifrån sig tjock frän rök som tårade folks ögon.

Trottoarerna var fulla med krossat glas från skyltfönster och lägenhetsfönster. Vittnen berättar att explosionen var så kraftig att matvaror ramlade ner från hyllorna i närliggande butiker.

– Det kändes som en jordbävning skakade byggnaden, sade Waldemar Infante, vaktmästare i ett närliggande bostadshus som arbetade i källaren när explosionen inträffade. Det var glassplitter överallt och alla butiksfönster hade blåsts ut.

De förstörda byggnaderna var båda flerbostadshus på fem våningar och byggda i tegel.

Översatt från engelska