Gao Zhishengs bror letar efter honom i Peking
Fem månader efter att han först greps är det fortfarande oklart var människorättsadvokaten Gao Zhisheng befinner sig. (Foto: Epoch Times)


Den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng greps av polis i sin hemstad den 4 februari i år och sen dess vet ingen var han är. Hans fru Geng He har avslöjat att Gaos äldsta bror nyligen begav sig till Peking för att leta efter Gao.

Gaos fru bor i USA med sina barn efter att ha flytt från Kina strax efter att hennes man greps i februari. Under den tid som gått har Geng hållit nära kontakt med Gaos äldste bror. På morgonen den 15 juni fick Geng ett samtal från svågern som sade att Pekings allmänna säkerhetsbyrå vägrat hjälpa honom i sökandet efter Gao.

Enligt Geng hade Gaos bror försökt gå till allmänna säkerhetsbyrån, men inte fått komma in. Hon sade även att Gaos bror på hennes uppmaning gick för att rapportera om sitt fall till den lokala polisstationen där Gao tidigare hållits internerad, men brodern ignorerades av personalen där.

Enligt Geng förbjöd den lokala polisen hennes svåger att tillfälligt bo i Gaos hem i Peking. Myndigheterna hävdar att Gao aldrig skrivit under någon fullmakt att någon annan ska få bo där.

Enligt Geng är Gaos bror en bonde som var i Peking för första gången och han ska ha varit ”rasande över att han inte hade någonstans att bo”. Hon är orolig för honom och uppmanar det internationella samfundet att uppmärksamma båda brödernas situation.

Geng, som inte talat med sin make sedan han greps, sade att det skulle lysa upp hennes och barnens liv om hon kunde få tala med sin man i telefon.

– Barnen säger varje dag att de vill prata med pappa, sade hon.

Gao Zhisheng utnämndes till en av Kinas tio bästa advokater av den kinesiska regimen 2001. 2005 blev han dock utesluten ur advokatsamfundet för att han skrivit en serie öppna brev till det kinesiska ledarskapet där han krävde ett slut på förföljelsen av Falun Gong.

Efter det har Gao utsatts för mordförsök och gripits flera gånger. Tidigare i år publicerade hans familj ett brev från Gao som beskrev den barbariska tortyr han utsatts för under en tvåmånadersperiod i fängelse.

Nyligen skrev den amerikanske senatorn Byron Dorgan ett brev där han frågade om Gaos försvinnande. Som ett svar på detta hävdade den kinesiske ambassadören att säkerhetstjänsten inte vidtagit några åtgärder mot Gao, som för närvarande lär vara villkorligt frigiven. Flertalet utländska organisationer har emellertid sett den kinesiska regimens behandling av Gao som kidnappning.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18478/