Gao Zhishengs bror kritiserar Kinas regim
Gao Zhisheng i Kina, 2005, innan regimen inledde den värsta förföljelsen av honom. (Foto: AFP/Getty Images)


Den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng kidnappades av myndigheterna för mer än 15 månader sedan, efter en kort period i frihet i april 2010. Då fick Gao träffa journalister och berättade delar av vad han varit med om. Därefter har inget hörts från officiellt håll i Gaos fall och hans familj har blivit allt mer frustrerade och oroliga.

Gaos äldre bror, Gao Zhiyi, arbetar aktivt för att få reda på vad som hänt med Gao. Han berättade den 9 juli för människorättsorganisationen, Chinese Human Rights Defenders om hjälplösheten han känner inför de ständiga återvändsgränderna.

– Jag har inte fått fram någon information om honom efter 15 månaders försök, sade Gao Zhiyi och tillade:

– En regering kan inte bara göra som den vill. Om Gao brutit mot lagen kan han fängslas, men de kan inte underlåta att tala om för hans familj var han är i 15 månader.

Gao Zhiyi berättade att han ringt otaliga samtal.

– Jag ringde den person som var ansvarig för bevakningen av Gao Zhisheng i Peking. Han hävdar alltid att han vet var min bror är, men ibland säger han att Gao kan ha ”kommit bort”.

Han skulle ha åkt till Peking under kommunistpartiets två årliga stora möten.

– Bevakningschefen sade att han skulle informera mig om var Gao var när mötena var avslutade. Jag ringde honom efter de två mötena, men då sade han att han inte hade någon aning.

Gao Zhiyi tillade, angående det straff som Gao Zhisheng tidigare dömdes till:

– Gao Zhisheng kommer att ha avtjänat hela straffet utanför fängelset den 14 augusti. Om han inte släpps kommer jag tvinga dem att förklara vart han tagit vägen, om det så ska kosta mig livet.

Gao Zhiyi som snart är 60 år gammal sade att han fick ta föräldraansvaret för Gao Zhisheng när deras far dog när de var små. Han beskrev deras relation som den mellan en far och hans son. Efter att brodern försvann igen led Gao Zhiyi av sömnlöshet och koncentrationssvårigheter. Hela familjen har varit på helspänn, sade han till Chinese Human Rights Defenders.

Som försvarsadvokat med fokus på mänskliga rättigheter har Gao Zhisheng hjälpt många som varit utsatta för den kinesiska regimens människorättskränkningar och hjälpt dem att stå upp för sina grundläggande rättigheter. Initialt berömde kommunistpartiet Gao mycket för hans arbete.

Men när Gao började uttrycka sitt stöd för de förföljda Falun Gong-utövare och gjorde flera resor för att undersöka deras fall vände sig regimen helt mot honom. Hans öppna stöd för Falun Gong, genom brev till kommunistpartiets högste ledare, gjorde honom till en måltalva för säkerhetspolisen.

Gao sattes under hård bevakning, kidnappades och försvann sedermera. När han hölls illegalt fängslad torterades han svårt; bland annat misshandlade man hans genitalier med vassa föremål och brände honom i ögonen med cigaretter.

Gao sågs senast i april 2010 när han träffade sin familj och några reportrar i Peking. Under en intervju vid den tiden beskrev han hur han torterats. AP rapporterade om detta tidigare i år när man inte fått någon information om Gaos tillstånd.

Den 10 april fördes Gao bort igen och hans familj har inte haft någon kontakt med honom sedan dess.

Översatt från” target=”_blank”>.

För mer information om Gao Zhisheng och stöd för han frisläppande besök hemsidan: www.freegao.com/