Gao Zhisheng tilldelades yttrandefrihetspris
Gao Zhisheng i Kina, 2005, innan den värsta förföljelsen mot honom började. (Foto: AFP/Getty Images)


Den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng har tilldelats Bindmans Law and Campaigning Award vid tillställningen Index on Censorship: Freedom of Expression Awards i London. Gao hedrades för att han representerat sårbara och förföljda grupper i Kina.

Den självlärde advokaten har representerat offren för medicinsk felbehandling, medlemmar i huskyrkor och Falun Gong-utövare. 2005 gick Gao öppet ut ur det kinesiska kommunistpartiet.

Gao skrev 2007 ett brev till den amerikanska kongressen där han uppmanade dem att bojkotta OS i Peking 2008, på grund av den kinesiska regimens människorättskränkningar. Strax efter det kidnappades han och han har suttit fängslad till och från sedan dess. Var han befinner sig idag är inte känt.

Gaos fru, Geng He, skickade ett videomeddelande där hon tog emot priset å Gaos vägnar. Videon visades på ceremonin i London den 24 mars. I talet sade Geng:

”Min man är en människorättsadvokat. Han stod emot outhärdlig förtryck för att stödja sina klienter. Han representerade frivilligt de fattiga så gott han kunde. Han böjde sig aldrig inför pengar eller makt; han stod upp mot hotelser från personer i maktposition. Han såg sitt arbete som advokat inte bara som ett jobb, utan också som ett sätt att sprida rättvisa, återinföra rättfärdighet och samvete. Han var en mycket eftertraktad advokat tills dess att regeringen drog in hans licens, stängde hans advokatbyrå och placerade hela vår familj under bevakning. De berövade till och med min dotter hennes utbildning.”

”Sedan min makes sista offentliga framträdande har vi fått leva med total tystnad i nästan ett år. Alla dessa dagar har våra barn och jag fått leva med oro och ångest. Gaos försvinnande har tidigare skett i samband med att han utsatts för brutalitet och chockerande tortyr av staten. Min makes fall är en verklig representation av den pågående människorättskrisen i Kina.

”Å min make Gao Zhishengs vägnar tackar jag Index on Censorship för detta hedrande pris, som uppmärksammar Gao för hans arbete för att skydda mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Kina.”

Index on Censorship grundades 1972 och beskriver sig självt som Storbritanniens ledande organisation för att stödja yttrandefrihet. Andra pristagare vid torsdagens gala var den egyptiske redaktören Ibrahim Eissa, som arbetar för en oberoende tidning. Eissa var en av de röster som nyligen krävde demokratiska förändringar i upptakten till den egyptiska revolutionen.

Översatt från engelska.