Gao Zhisheng rapporteras vara i livet
Advokat Gao Zhisheng på en bild tagen 2005. Det har nyligen kommit uppgifter som tyder på att han släppts ur fångenskap efter ett år av ovisshet för hans anhöriga. (Foto AFP)


Det har kommit flera medieuppgifter om att den försvunne kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng är i livet. I söndags ska Gao ha kontaktat sin familj i New York, enligt människorättsorganisationen China Aid. Detta efter en period av motstridiga rykten.

Gao Zhisheng fängslades i februari förra året och har sedan dess befunnit sig på okänd ort. De senaste månaderna har det kommit olika uppgifter som tytt på att han kunde vara död, alternativt dömd för omstörtade verksamhet och fängslad i Xinjiangprovinsen. De motstridiga uppgifterna och myndigheternas ovilja att ge klara besked om Gaos situation tolkades av vissa som försök till att sprida förvirring kring den välkände människorättsadvokaten.

De första uppgifterna om att Gao skulle vara i livet kom i slutet av förra veckan och även de befarades vara desinformation. Nu tyder allt mer på Gao lever. Bland annat ska en reporter på New York Times ha pratat i mobiltelefon med Gao.

I ett pressmeddelande från China Aid uppges att Gao även ska ha pratat i telefon med sin fru och sina två barn. Det är första gången sedan bortförandet 4 februari 2009. Han lär vistas i Wutai Shan-bergen i Shanxiprovinsen i nordvästra Kina, där han umgås med släktingar. Enligt New York Times har han inga planer på att återuppta kampen för mänskliga rättigheter.

Gao vägrade uppge några detaljer om sin hälsa eller sina levnadsförhållanden och sade att han inte har ttillåtelse att ge några intervjuer, enligt China Aid.

Han ska också ha talat med vännen och advokatkollegan Li Heping. I det samtalet sade Gao att han ”hade vänner omkring sig” vilket Heping tolkade som att de kinesiska myndigheterna håller noggrann uppsikt över honom.

Gaos hustru Gang He har kontaktat de kinesiska myndigheterna med en begäran om att han får ansluta till sin familj i New York, dit hon och barnen tilläts komma i exil efter en flykt från Kina via Thailand under förra året.

– Just nu vill jag bara få lugn och ro och leva ett stillsamt liv, sade Gao Zhisheng till New York Times.

Men ännu är det inte möjligt. China Aid som arbetar för att få Gao fri avslutar pressmeddelandet med att säga:

– Gao är ännu inte fri. Hans handlingar bevakas fortfarande. Han får inte tala fritt och utan övervakning. Vi måste fortsätta att pressa den kinesiska regimen att släppa Gao Zhisheng, att inte kontrollera hans handlingar och att tillåta honom att återförenas med sin familj.