Gao Zhisheng kan finnas i Urumqi
Advokat Gao Zhisheng har varit försvunnen i ett år. Nu har en människorättsorganisation fått uppgifter om att han befinner sig i Urumqi i västra Kina. (Foto: AFP(arkiv)


Den sedan ett år försvunne advokaten Gao Zhisheng finns i Urumqi i västra Kina. Det beskedet gav Kinas ambassad i Washington till John Kamm, VD för stiftelsen Dui Hua den 12 februari.

Enligt Dui Huas nätplats meddelade en representant för ambassaden att Gao Zhisheng arbetar i Urumqi, den största staden i den uiguriska Xinjiangregionen. Han ska också ha varit i kontakt med sin hustru, som numera bor i USA, samt med släktingar i Kina. Uppgifterna är dock inte bekräftade.

Enligt personer som står nära familjen har Gaos hustru Gang He inte haft kontakt med honom, uppger Dui Hua. Stiftelsen har inte lyckats komma i kontakt med Gaos släktingar i Kina för att kontrollera om de hört av honom.

Gao Zhisheng är välkänd kinesisk advokat som specialiserat sig på människorättsbrott. Han kallas ibland ”Kinas samvete”. Gao skrev öppna brev till landets styrande i vilka han påtalade de grova brott som bland annat kristna och Falun Gong-utövare utsätts för. Han har berövats sin advokatlicens samt gripits och hållits fängslad i flera omgångar de senaste åren. Även hans fru och två barn har drabbats av förföljelsen och de flydde till USA under 2009. Senaste gången Gao Zhisheng greps var 4 februari förra året. Den kinesiska regimen har inte gett några besked om var han finns eller vilket tillstånd han befinner sig i, förrän uppgiften om att han arbetar i Urumqi kom i slutet av förra veckan.

Dui Hua (betyder dialog på mandarin) är en idéell organisation som arbetar för mänskliga rättigheterna i Kina genom konstruktiv dialog mellan USA och Kina.

Enligt Dag Selander som skriver bloggen MxP och följts Gaos öde noga kan beskedet sannolikt tolkas som att Gao befinner sig i ett kinesiskt arbetsläger.