Gao Zhisheng kan bli fredspristagare
Advokat Gao Zhisheng som engagerat sig för bland annat kristna och Falun Gong-utövare i Kina kommer att nomineras till Nobels fredspris av David Kilgour och David Matas, som skrivit en rapport om organstölder i Kina. (Foto: Epoch Times)


Gao Zhisheng, välkänd kinesisk människorättsadvokat, för närvarande fängslad i Kina, kommer att nomineras till Nobels fredspris. Det tillkännagavs vid en presskonferens i samband med det pågående Asem-mötet i Helsingfors.

Nomineringen görs av de kanadensiska författarna till den uppmärksammade rapporten om systematiskt organskördande från levande människor utan deras medgivande i Kina, David Kilgour, före detta viceminister för Asien- och Stillahavsfrågor och David Matas känd jurist inriktad på människorättsfrågor.

Samtidigt gör de ett internationellt upprop för stödsignaturer. Denna nominering kommer enligt Kilgour med största sannolikhet att generera flera namnunderskrifter från EU-parlamentariker och andra internationella dignitärer.

Europaparlamentets vice ordförande Edward McMillan-Scott träffade Gao vid ett besök i Kina då han i maj genomförde en undersökning gällande Falun Gong och innehållet i ovannämnda rapport. 

– När jag pratade med Gao Zhisheng i maj var jag djupt imponerad av hans integritet, hans mod och inre styrka, sade McMillan-Scott.

Kilgour säger att han anser Gaos betydelse som förkämpe för mänskliga rättigheter och frihet liknar den hos Lech Walesa och Nelson Mandela

Gao Zhisheng är 41år, kristen, gift och har två barn. Som ett av sju barn föddes han i en grotta i Shaanxiprovinsen, nordöstra Kina, och växte upp under enkla förhållanden. Han är självlärd och en respekterad människorättsadvokat. Han har varit framgångsrik i många fall och försvarat flera förföljda grupper i Kina, däribland kristna, muslimer och Falun Gong-utövare.

Hans kidnappning den 15 augusti 2006 i Shandongprovinsen har rönt stor oro bland människor över hela världen och flera manifestationer och kampanjer har startats för hans frigivning. Hans familj är för närvarande under husarrest.