Gao Zhisheng i fängelse för "statsomstörtande verksamhet" enligt Kinas utrikesminister
Gao Zhisheng under en intervju i Peking i november 2005. Gao har gripits flera gånger och utsatts för svårt tortyr, huvudsakligen för sitt engagemang mot förföljelsen av Falun Gong. (Foto: Verna Yu/AFP/Getty Images)


Den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng har dömts till fängelse för statsomstörtande verksamhet, meddelade den kinesiske utrikesministern Yang Jiechi.

Han gav inga detaljer om de påstådda brott Gao anklagats för eller vad han dömts till för straff, enligt AP. Det är också oklart huruvida Yang anspelade på den villkorliga dom på fem års fängelse som Gao fick 2006, eller om det är ett nytt åtal.

Vid en gemensam presskonferens med den besökande brittiska utrikesministern David Miliband, sade Yang enligt AP att ”Gao Zhisheng har dömts för statsomstörtande verksamhet”.

I strid med Gaos egna berättelser och ett antal kinesiska lagexperters åsikt hävdade den kinesiske utrikesministern även att Gao inte torterats.

Gao har länge varit försvunnen efter statens ingripande. Han är känd för de texter han publicerat som beskriver hur han torterades av kinesiska säkerhetsagenter och den ovanliga tystnad från officiellt håll angående hans fall.

Sedan Gao försvann senast har mer än ett år gått. Yangs uttalande är det fjärde uttalandet om hans situation som myndigheterna kommit med under den tiden. Tidigare har man sagt att Gao är ”där han borde vara” och senare att han ”saknas” efter att ha varit ute och gått. Därefter hävdade man att han var yrkesverksam i Xinjiangprovinsen, något som hans familj tog emot med skepsis. Nu säger man alltså att han dömts till fängelse.

Gao har tidigare utsetts till en av Kinas tio bästa advokater av justiteministeriet, men drabbades av kommunistpartiets vrede efter att han tagit sig an den mycket känsliga frågan om förföljelsen av Falun Gong.

Efter att han gjort egna undersökningar om förföljelsen av Falun Gong-utövare började Gao skriva brev till kommunistledarna och kräva att grymheterna upphörde. Han skuggades av agenter från allmänna säkerhetsbyrån och till sist kidnappades och torterades han. I sina egna redogörelser för tortyren berättar han hur han brändes i ögonen med cigaretter, utsattes för elchocker mot könsorganen och stacks med tandpetare.

Han sade att vakterna sade åt honom att de tekniker de använde mot honom var sådant som de utarbetat när de torterat de Falun Gong-utövare han försökt försvara.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31460/