Gao Zhisheng ”försvunnen” enligt kinesisk polisman
Advokaten Gao Zhisheng i sin hemstad i norra Shaanxiprovinsen i början av 2006. (Foto: Epoch Times)


Människorättsadvokaten Gao Zhisheng har hållits fängslad av den kinesiska regimen sedan i februari 2009. Nu har det kommit uppgifter som tyder på att han dödades den 25 september förra året.

Gao Zhiyi, bror till advokat Gao Zhisheng, berättade den 14 januari att han begett sig till Peking för att undersöka de rykten om Gaos död som florerat. Han talade där med den polisman som grep Gao förra året och denne påstod att Gao ”försvann under en promenad” den 25 september 2009.

Sista gången det kom ett livstecken från Gao Zhisheng var i början av september. I ett telefonsamtal med brodern Zhiyi lyckade Gao få fram ”I’m ok” innan linjen bröts.

Detta framgår av ett pressmeddelande från den amerikanska människorättsorganisationen China Aid, som arbetat för en frigivning av Gao. Enligt organisationen är detta första gången som en representant för de kinesiska myndigheterna antyder att Gao Zhisheng inte längre finns i dess förvar.

– Det är fullständigt oacceptabelt för den kinesiska regimen att tappa bort sina fångar. Det är helt klart så att han bortfördes med tvång från sitt hem i februari 2009. Nära ett år senare säger nu den kinesiska regimen att den inte längre har kvar honom, säger China Aids ordförande Bob Fu, som ser det hela som ett tecken på att situationen förvärrats.

I en intervju med AP uppger Bob Fu att han tolkar beskedet som att Gao Zhisheng sannolikt är död.


Gao Zhisheng, hans fru Geng He och deras två barn. (Foto: Epoch Times)

Gao Zhisheng, hans fru Geng He och deras två barn. (Foto: Epoch Times)

Gao Zhisheng gjorde sig känd som en orädd advokat som stöttade offer för den kinesiska regimens människorättsbrott, såsom kristna, Falun Gong-utövare och uigurer. Han skrev för några år sedan öppna brev till landets högsta ledning för att uppmärksamma de övergrepp dessa grupper utsätts för och har efter det hållits fängslad i flera omgångar. Han har skrivit en bok i vilken han redogör för den tortyr han utsattes för i fångenskap. 2008 nominerades Gao Zhisheng till Nobels fredspris, tillsammans med en annan kinesisk människorättskämpe, Hu Jia. Även Gaos familj har drabbats av den förföljelse han utsatts för, bland annat då han hållits i husarrest. Sedan förra året lever hans hustru och barn i USA.

Svenske Dag Selander har på bloggen MXP följt Gao Zhishengs öde genom åren och kommenterar att den kinesiska regimen återigen visar sin slughet, då den släpper nyheten om Gao samtidigt som världen är upptagen av jordbävningskatastrofen i Haiti.

Selander menar att det blev en nödvändigt för den kinesiska regimen att låta Gao försvinna i tysthet. Han hade satt ljuset på de organstölder från levande Falun Gong-utövare som Kina måste dölja för att kunna fortsätta göra internationella affärer.

Selander avslutar med att fråga: ”Vad kommer UD i Sverige att säga, när det blir ett mera officiellt faktum med Gao Zhishengs död och Kinas press behagar meddela att Gao Zhisheng ‘gick vilse’ den 25 september och inte återfunnits…”