Gao Zhisheng återigen bortförd av polis
Den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng har återigen förts bort av polis efter att för första gången på två veckor hörts av den 3 februari. (Foto: Verna Yu/AFP/Getty Images)


Tidigt på morgonen den 4 februari bortfördes återigen den välkände människorättsadvokaten och fredsprisnominerade Gao Zhisheng av en hord poliser som brutit sig in i bostaden i hemstaden Shanxi. Var han befinner sig nu är okänt.

Den kinesiska polisen har isolerat Gao från omvärlden i över två år. För två veckor sedan beordrade dock polisen den hårt övervakade Gao att bege sig från Peking till hemstaden Shanxi för att tillbringa det kinesiska nyåret där. Morgonen den 4 februari tog sig plötsligt över tio poliser in i hans hus och förde bort honom.

Anhöriga till Gao berättar för Radio Free Asias reporter:

– Vid tre- eller fyratiden på morgonen stormade minst tio personer tillsammans med lokal polis in här. De sade ingenting när de förde bort honom. Vi gick för att besöka honom men tilläts inte göra det. Det var många som följde med oss. På andra dagen gick vi till staden Jia.

RFA:s reporter frågar:

– Du nämnde att på andra dagen, det bör bli den 5 februari? Var han fortfarande kvar i staden då?

Anhörig till Gao (GA):

– Han var fortfarande kvar. Han fördes bort från staden sedan, det måste ha varit vid sju eller åtta-tiden på morgonen. Vi gick dit för att ge honom lite kläder. Men vi fick inte träffa honom.

Reportern: Så de [polisen] tog emot kläderna?

GA: Ja, vi fick lämna kläderna. Men vi såg inte till honom, bara bilen. De körde iväg med bilen.

R: Det har gått mer än en dag. Har du fått något samtal från honom?

GA: Nej. Vi kan inte få tag i honom

2005 skrev Gao Zhisheng tre öppna brev till de högsta ledarna i Kina där han bad dem att sluta förfölja Falun Gong. I november 2005 stängdes Gaos advokatfirma i Peking. Den 15 augusti 2006 bortfördes Gao. Senare arresterades han för anklagelsen om ”anstiftan till omstörtning av statsmakten”. Den 12 december 2006 prövade domstolen målet utan att Gaos advokat hunnit lägga fram sin sak. Samma år den 22 december dömdes Gao till ett treårigt straff för ”anstiftan till omstörtning av statsmakten” och fick fem års prövotid. Samma dag som domen meddelats skickades Gao tillbaka till hemmet i Peking.

Det har gått mer än två år sedan Gaos kontakt med omvärlden bröts. I maj 2007 tilldelades han priset Courageous Advocacy Award av American Board of Trial. I september 2007 bortfördes Gao igen. Under 13 dagar torterades han. Han kläddes av och fick ligga naken på golvet. De använde elbatonger över hela kroppen, även på hans könsorgan, och stack in tandpetare i urinröret. När Gao återfått medvetandet efter att fallit i koma fann han sig själv vara indränkt i urin.

Innan det kinesiska nyåret beordrade polisen Gao att lämna Peking. Han tvingades att återvända till sin hemstad i Shanxi den 21 januari.

GA: Han kom hem ungefär fem dagar före det kinesiska nyåret.

R: Befann han sig i säkerhet de dagarna?

GA: Ja, Ja.

R: Hur många poliser följde honom när han var här?

GA: Åtminstone sju. De följde honom tätt. De tillät honom bara att vara i staden och lät honom inte åka till andra platser.

R: Då han besökte andra hem, följde polisen honom då också?

GA: Ja.

R: Var alla sju från Peking? Eller var de från den lokala polisen?

GA: Jag tror att de alla var från Peking eftersom vi inte har sett dem här tidigare.

R: Sade de vart de tänkte föra honom?

GA: Nej.

R: Enligt era erfarenheter, om Gao tryggt skulle återvända till Peking, skulle han då kontakta er för att berätta att han var i säkerhet?

GA: Jag antar att han skulle det. Men vi kan inte få tag på honom. Vi är mycket oroliga. Han har inte heller mobiltelefonen på och vi har inte hört något alls ifrån honom.

 

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/11515/