Gao Zhisheng åtalad i hemlig rättegång
Advokat Gao Zhisheng som de kinesiska myndigheterna hållit fängslad hela hösten åtalades i måndags vid en hemlig rättegång, där hans advokater inte fick närvara. (Foto: Epoch Times/arkiv)


I måndags hölls en hemlig rättegång mot den kände människorättsadvokaten Gao Zhisheng, som hållits inspärrad sen i augusti. Hans advokater fick inte närvara och varken de eller hans familj informerades om att rättegången skulle hållas. De har inte heller meddelats domen. Europaparlamentets vice ordförande, Edward McMillan-Scott, har i ett uttalande publicerat den 14 december beklagat rättegången.

Den hemliga rättegången i måndags kom som kulmen på kommunistpartiets strävan att tysta all publicitet i Gaos fall. I denna process har man förföljt Gaos familj, släkt och vänner, till och med misshandlat hans fru, Geng He, som suttit i husarrest sedan Gao greps.

Den 7 december skrev Geng He under en formell begäran att advokaten Mo Shaoping skulle representera hennes make.  Dagen därpå stormade några av de poliser som bevakat henne sedan Gao greps i augusti in i hennes hus och ägnade sex timmar åt att hota och övertala henne att ta tillbaka begäran, men Geng He stod på sig. Dagen innan hade hon, enligt en rapport från Sound Of Hope, lyckats träffa den i Gaos fall involverade människorättsaktivisten Hu Jias fru, Zeng Jinyan. Mötet varade bara i tio minuter, men det var första gången Geng lyckats få träffa någon utanför familjen sedan Gao greps i augusti. Hu Jia sade till Sound Of Hope att Geng, enligt hans fru, hade sett tärd ut, men beslutsam.

Den 25 november kunde amerikanska Epoch Times publicera en transkription av ett telefonsamtal mellan Geng He och Hu Jia där Geng berättade hur hon misshandlats av de poliser som skuggar henne, när hon konfronterat dem i en affär. Hon bröt bland annat ett finger och fick blåmärken på bröstkorgen. Tidigare har Epoch Times även rapporterat om den stora press familjen lever under, och att Gaos tonårsdotter Geng Ge, som följs av poliser till skolan och vart hon än går, har mått psykiskt dåligt. Hon har även blivit fysiskt sjuk av stressen, och försökt fly från polisen flera gånger, bland annat hem till en klasskamrat.

Men på måndagen hölls alltså en rättegång mot Gao i Pekings första mellanliggande kommunala folkdomstol gällande omstörtande verksamhet, rapporterar Radio Free Asia. Den kallades ”öppen”, men ingen av hans advokater hade meddelats i förväg och ingen fick delta. Enligt domstolen hade man meddelat datum för rättegången den 9 december. Gaos advokater har lyckats få reda på att Gao, som man inte fått träffa inför rättegången, ska ha vägrat att låta sig representeras, men likväl utsåg domstolen två för familjen och Gaos advokater helt okända försvarare åt honom, något som Gaos advokater i ett gemensamt brev påpekar strider mot inte bara lagen, utan även mot ”logik och sunt förnuft”. Enligt domstolen ska Gao ha erkänt sig skyldig till anklagelserna mot honom.

Advokaterna skriver vidare i sitt gemensamma brev att de inte kan kommentera domen eller påståendet om att Gao erkänt sig skyldig, eftersom de inte fått träffa Gao. De har redan tidigare sagt att myndigheterna bryter mot lagar och rättsförfaranden eftersom de inte låter Gao träffa sina advokater. Radio Free Asia har sökt samtliga inblandade instanser utan att få något svar. Den 14 december kom en officiell kommentar från Europaparlamentets vice ordförande Edward McMillan-Scott, där han sade att han hoppades att parlamentet ”delade hans beklagan av detta nya nedslag på dem som försvarar mänskliga rättigheter i Kina.”