Gamla sår utmanar Thailands nya premiärminister
Yingluck Shinawatra firar med sina supportrar vid Pheu Thai Partys högkvarter i Bangkok den 3 juli. Rösträkningen efter valet i söndags visade att systern till den fördrivne före detta ledaren Thaksin Shinawatra vunnit en jordskredsseger. (Foto: Athit Perawongmetha/Getty Images)


Hon gjorde entré i den thailändska politiken för endast sex veckor sedan – och nu har den karismatiska 43-åriga Yingluck Shinawatra blivit Thailands första kvinnliga premiärminister, efter en jordskredsseger i söndagens val.

Trots att hon saknar politisk erfarenhet placerades Yingluck högst upp i Pheu Thai Party – det parti som tidigare letts av hennes bror, den före detta premiärministern Thaksin Shinawatra, som drevs bort efter en militärkupp 2006.

Många hoppades att detta Thailands fjärde val på sju år skulle börja läka landets femåriga politiska kris, men Yinglucks oväntade entré och stigande till segern tros nu snarare strö salt i de öppna såren.

Nu när Yingluck sitter vid makten förväntas hon föra tillbaka sin bror Thaksin till Thailand. Han dömdes i sin frånvaro för korruption och är efterlyst för terroristanklagelser kopplade till förra årets anti-regeringsvåld.

Under de senaste veckorna har Yingluck och Pheu Thai Party vädjat om amnesti för politiker som fällts i kölvattnet efter kuppen 2006. Detta för att, som man säger, bringa försoning till landet. Lagförslaget kommer, om det går igenom, naturligtvis bana vägen för Thaksins återvändande. Thaksin som lever i exil har flera gånger tillkännagjort sina förhoppningar om att få komma tillbaka. 

Thaksin, en miljardär inom telecombranchen, gick in i politiken 1998 genom att grunda Thai Rak Thai (Thai älskar thai) -partiet. År 2001 ledde han landet, inröstad på en grund av populistiska policys riktade till de fattiga landsbygdsborna. För detta blev han omåttligt populär på landsbygden, men djupt ogillad av Bangkoks stadselit.

Oppositionen mot hans styre gav upphov till proteströrelsen Gul-skjortorna, vilket slutligen ledde till den blodiga kuppen i september 2006.

År 2007, i det första valet efter kuppen, vann partiet Pro Thaksin People Power. Deras ledare blev emellertid diskvalificerade och efter flera protester från de demokrat-allierade Gul-skjortorna—under vilka man ockuperade regeringshuset och Bangkoks två största flygplatser—och några komplicerade politiska manövrar, utpekades Abhisit Vejjajiva som ny premiärminister över en samlingsregering.

Detta gav upphov till de så kallade Röd-skjortorna vilka protesterade mot vad de ansåg vara den illegala Abhisit-regeringen. Röd-skjortorna styrdes av Thaksin från utlandet.

Abhisit hade hoppats att vinna ett väljarmandat i söndagens val, men förlorade helt mot Thaksins syster.

Samtidigt som Yingluck vid några tillfällen under kampanjen framhävt sitt oberoende från brodern, har Thaksin själv kallat henne för sin ”klon”.

”Vissa säger att hon är min nominerade kandidat. Det är inte sant. Men det kan sägas att Yingluck är min klon”, lär Thaksin ha sagt till the Post Today i Brunei när systern blev nominerad.

Inte heller Pheu Thai Party har gjort någon hemlighet av Thaksins position i partiet, med slogans som ”Thaksin tänker, Pheu Thai gör”. 

Varken Gul-skjortorna, vilka främst representerar landets etablerade elit, eller armén, som traditionellt sätt står bakom eliten, tros tolerera Thaksins eventuella återvändande.

Under kampanjen för två veckor sedan varnade arméchefen Prayuth Chan-ocha nationen i ett tv-sänt tal, i syfte att undvika samma resultat som i tidigare omröstningar, och refererade till valen som vunnits av Thaksins allierade. Prayuth varnade också för hot mot landets monarki.

Nu när Yingluck och Pheu Thai har vunnit, kommer många hålla ett öga på vad armén tar sig för. De flesta anser att man troligtvis inte, åtminstone inte på en gång, kommer att genomföra ytterligare en kupp, i vetskap om att det skulle föra med sig massvis av Röd-skjortor till frontlinjen.

I april och maj ockuperade Röd-skjortorna ett stort område i hjärtat av Bangkoks kommersiella distrikt och krävde att Abhisit skulle kalla till nyval. Det fungerade inte. Istället avslutades demonstrationerna med att flera byggnader sattes i brand och ett gensvar från militären som orsakade 92 demonstranters död och över 1 000 skadade. Idag anses Röd-skjortorna vara mycket bättre organiserade än under sina tidiga dagar.

Om Yingluck emellertid får igenom den politiska amnestin tillsammans med sin parlamentariska majoritet, och Thaksin återvänder, förväntar sig de flesta thailändare att våldsamheter kommer att utbryta.

– Jag tror att vi kommer se många konflikter ute på gatorna. … jag är orolig för att våld kan komma att bryta ut när som helst, säger Krit Kunplin, en 34-årig före detta journalist, numera marknadschef på ett internationellt företag i Bangkok.

Krit tror att Thaksins eventuella återvändande kommer få Gul-skjortorna att gå ut på gatorna och att det även skulle provocera fram en reaktion från armén.

– Jag tror inte att det skulle vara bra för det thailändska samhället. Men jag tror det är ett faktum som vi kommer ställas inför förr eller senare. Resultatet kommer inte att vara fredligt, säger Krit.

Ändå säger Krit att Thailand klarat sig igenom svårare politiska perioder och som exempel nämner han revolutionen på 30-talet och det kommunistiska upproret.

– Denna [nuvarande situation] är ytterligare en utmaning för det thailändska samhället för att komma tillrätta med sig självt, säger han.

Frågan för de kommande veckorna och månaderna är hur den politiskt oerfarna Yingluck, som närmast påmint om en rockstjärna vid vissa tillfällen under kampanjen, kommer klara av att hantera det som nu händer.

Översatt från engelska