Gamla kinesiska hemligheter för ett långt liv
Kineserna är kända för att leva länge. Vilka hemligheter har den här kvinnan för att leva ett långt liv? Bilden är tagen i Lijiang i provinsen Yunnan. (Foto: Albin Geijer)


Kineserna är kända för att leva länge. De gamla kineserna trodde på fem saker som man behöver göra för att uppnå ett långt liv. Det kan verka besvärligt att göra de här sakerna men de är bra både för kropp och själ och kan hjälpa en att slappna av. De kan också förbättra sömnens kvalité och göra det möjligt att arbeta full av energi.

Att promenera

Det sägs att tio till tjugo minuters lugn promenad per dag kan föra blodcirkulationen till kroppens yta och därigenom hjälpa hudens underhåll efter att man har somnat.

Undvik att läsa nyheter innan du somnar eller att tänka på stora problem när du lagt dig, eftersom det är nödvändigt att minska hjärnaktiviteten. Det får en att somna snabbt.

Gammal visdom för god sömn (del 1)

Fotmassage

I Kina finns ett talesätt om fördelarna med att ta hand om sina fötter: ”Att tvätta fötterna med varmt vatten är mycket mer effektivt än att ta sömnpiller när det är dags att gå och lägga sig”. ”Om man vill skydda ett träd, borde du skydda rötterna; om man vill skydda en person, borde man skydda hans eller hennes fötter”.

Många västerländska vetenskapsmän inom medicinen ser på fötterna som ”kroppens andra hjärta” eller ”hjärtats pump.” Alla framhåller de vikten av fotvård.

Kinesisk medicinsk vetenskap tror att det finns fler än sextio akupunkturpunkter på fötterna, med starka band till de inre organen. Om man tvättar fötterna i varmvatten (40-50 grader Celsius) och masserar fotsulorna och tårna, kan man främja blodcirkulationen, få musklerna att slappna av och balansera yin och yang i kroppen. Det här kan också hjälpa sårläkning och att bibehålla hälsan för äldre människor.

Moral, god hälsa och långt liv

Vädring

Det är viktigt att ha frisk luft i sovrummet, även när det är blåsigt eller kallt ute. Man kan ändå öppna fönstren en liten stund, särskilt innan man går och lägger sig. Frisk luft hjälper en att sova gott om natten. Täck inte huvudet när du sover.

Borsta tänderna och tvätta sig

Det är viktigare att borsta tänderna innan man går och lägger sig än på morgonen. Det inte bara hjälper till att få bort avlagringar från tänderna utan det skyddar dem också så att man kan sova gott på natten.

Det är också bra att tvätta ansiktet och kroppen innan man gör sig i ordning för sängen. Det håller huden ren och hjälper en att slappna av och sova bra.

Borsta håret

Forntida vetenskapsmän inom kinesisk medicin hittade många akupunkturpunkter på huvudet. Medan man borstar håret kan man massera och stimulera akupunkturpunktena att öppnas, lindra smärta och ge klarare ögon.

Vad är hälsa egentligen?

Det sägs att det är nyttigt att massera hårbotten med händerna två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen, tills den är varm och rosig. Att massera hårbotten kan underlätta blodflödet till huvudet, förbättra tanken och hjärnans minneskapacitet, främja näringsflödet till hårsäckarna, minska håravfall, ta bort trötthet från en utmattad hjärna och göra det lättare att somna.
Förföljelsen av falungong i Kina