Gallsten – Fråga doktor Kong
Gallstenar från en människa, runt 1 mm stora. Foto: George Chernilevsky


Gallstenen är konkrement i gallan som kan bestå av kolesterol, kalk och bilirubin.

Fråga: Hur får man bort gallsten och vad bör man äta om man har gallsten? Mvh Catherine

Svar: Har man gallsten rekommenderar många vårdcentraler kolecystektomi, men borttagande av gallblåsan kan få många följdsjukdomar. Till exempel kan det orsaka matsmältningsbesvär, väderspänningar, diarré och problem med tolvfingertarmen, samt ökad förekomst av stenar i gallgången. Efter 15 år kan man få leverproblem.

Nagelsvamp – Fråga doktor Kong

En del läkemedel går ur kroppen genom urinen, och andra går ur kroppen genom gallblåsan, det vill säga genom avföringen. Det betyder att gallblåsan hjälper till med att ta bort avfall från levern.

Levern tar bort avfall från blodet, och rester går ut från gallblåsan. Att operera bort gallblåsan har en negativ effekt på denna process. Det kan leda till att kolesterol och triglycerider ökar. Efter 15 år kan man få problem med stenar i levern.

Det räcker inte att gallsyran och andra avfall går direkt från levern till tarmen. Gallblåsan har glatt muskulatur. Kraften från den glatta muskulaturens diastoliska och systoliska rörelser får gallsyran och annat avfall att gå till tarmen. Gallblåsan bistår också med sugkraft från levern, och hjälper levern att transportera bort gallsyran och annat avfall. Om gallblåsan är borta finns inte längre den sugkraften, så då är det inte så lätt för gallsyran och annat avfall att lämna levern. I alla fall kommer en del att kunna gå ut, så man känner inte av problemet direkt. Efter några år, när det finns för mycket avfall i levern, blir leverns funktion nedsatt, och levern själv blir hårdare.

Enligt kinesisk medicin hör gallblåsan till levern, och är involverad i matsmältningen och absorption. Olika faktorer, såsom känslomässiga skador och fel matvanor, kan orsaka obalans i levern och gallblåsan. Då kan inre fukt och värme uppstå, och blockring i meridianen. Fukt och värme låter galla bli sten.

Gallsten har samband med dieten. Att äta fet mat kan orsaka gallstensskov, så vissa patienter äter inte alls mat som innehåller fett, vilket på sikt kan leda till undernäring. Föreställningen att det är bra att helt utesluta fett är inte helt korrekt. Äter man för mycket mat med hög fett- och kolesterolhalt kan man få gallsten och kolecystit, men man kan välja vegetabiliska proteiner eller köttprodukter med låg fetthalt för att upprätthålla normala fysiologiska behov, och hjälpa gallblåsan att släppa ifrån sig galla.

Kinesisk medicin kan justera leverns och gallblåsans funktion, hjälpa patienter att få gallstenar att lossna. Den kan också förhindra inflammation i gallblåsan eller gallgången, och förhindra återfall.

Hjärtat är centralt i kinesisk medicin

Gallstenspatienter upplever ofta utspänd buk, aptitlöshet, matsmältningsbesvär och andra symptom. Kinesisk medicin kan förbättra symtomen, så att patienten kan upprätthålla ett normalt liv.

Gallsten är inte något stort problem för en duktig kinesisk akupunktör. Men om stenarna är större än en centimeter så är det inte lämpligt att ta bort dem med akupunktur. Man kan försöka att minska stenarna först, och senare använda akupunktur för att ta bort mindre stenar eller förebygga att stenar uppstår igen.

Doktor Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån TKM. Skicka din fråga till doktorkong@epochtimes.se

Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.