Galaföreställning i Toronto under Månfesten
Publiken på Midhöstgalan fick se en uppvisning av traditionell kinesisk sång och dans på högsta nivå. (Epoch Times)


Artistgruppen Divine Performing Arts från New York imponerade ytterligare en gång på publiken i Toronto med den sista av två specialföreställningar under den asiatiska familjehögtiden Midhöstfestivalen.

Denna festival, som även kallas Månfesten, är en traditionell asiatisk högtid då familjen enligt traditionen samlas. Det påminner lite om den amerikanska helgen Thanksgiving.

Tidigare i år uppträdde Divine Performing Arts med fler än 80 föreställningar i 30 städer världen över. Då var det fråga om den Kinesiska nyårsgalan som New Tang Dynasty Television höll i.

– Kina var en gång känt som Shen Zhou – Gudarnas land – eftersom det kinesiska folket trodde att det mänskliga livet och kulturen kom från himlen, förklarar Xun Li, ordförande för Falun Dafa-föreningen i Kanada som den här gången står som värd för tilldragelsen.

Li säger att Divine Performing Arts genom de kulturella kinesiska föreställningarna vill få tillbaka de förlorade kinesiska traditionerna i att betona dygd och ära i konsten.

– Dessa föreställningar leder publiken till ett rike av skönhet och hänförelse och gör människorna upplyfta och inspirerade, sade Li.

– Föreställningen var helt underbar. I kväll har vi fått känna av en ny kultur och den välkomnar vi. Det var otroligt och vi kommer definitivt tillbaka, sade domare Jorge Barroilhet och hans fru.

Epoch Times ville veta vad fler i publiken tyckte. Så här sade David Oakes från Toronto:

– Det var fantastiskt. Föreställningen täckte Kinas historia ända från antiken. Detta är den äldsta kulturen i världen och föreställningen visade hur den värnar om en massa saker. Falun Gong och dess värderingar sanning, godhet och tålamod vävdes in på ett fint sätt.

De flesta som intervjuades nämnde kostymerna.

– Det var vackra kostymer. Dansarna var mycket samspelta. Bäst var ändå värdarna – de var roliga och söta, tyckte Manageh från Toronto.

Angela, Barbara och Robert från England sade att de haft tur som råkat spendera sin två veckor långa semester i Toronto.

– Sagolik, tyckte Angela. Jag har aldrig sett något liknande.

– Jag älskade sången. Finns det någon DVD? undrade Barbara.

Ingen av dem kunde säga vilken dans de gillade mest. Levande ljus, en dans som påminner om de som förlorat livet på grund av förföljelse och Den mongoliska dansen med gnistrande kostymer nämndes när Angela gjorde det slutliga omdömet.

– Jag såg förra årets föreställning och den var underbar, sade Thomas Saras, ordförande för nationella etiska press- och mediarådet i Kanada, en organisation som representerar etniska tidningar över hela landet.

– Det fanns ett samspel mellan färger, musik och rörelse. Hela uppsättningen var perfekt, tillade han.

Åtskilliga inslag utmärker Divine Performing Arts föreställning, däribland en orkester som kombinerar västerländska och kinesiska instrument, men även blandningen av datorgenererad bakgrund med traditionell kinesisk arkitektur och dekor. Därtill färggranna kostymer som baseras på stilar i olika kinesiska dynastier samt koregrafi och innehåll som strävar efter att uttrycka sanning och medkänsla.

Översatt från engelska